Jump to content

Elő a pozitív gondolatokkal, érzelmekkel!

2019. 02. 28. 19:00

Az életünk tele van tűzdelve boldog és kevésbé boldog pillanatokkal, amiket nemcsak elfogadni szükséges, de kezelni, elengedni is. A betegségek többsége lelki eredetűek.

Ha ez igaz, akkor jogosan gondolhatjuk azt is, hogy a pozitív gondolatok pedig gyógyítanak. Csak gondoljunk olyan helyzetekre, amikor gyötör a fejfájás. Ha megpróbálunk lazítani, testünket elernyedni hagyni, zenét kapcsolunk be, az elterelheti a gondolatunkat, és talán még a fájdalom is alábbhagyhat.

A zene tényleg csodákat művelhet, de jó hatással lehet ránk a természet közelsége, az abban való elrévedés. Ami a szívünknek kedves, megdobogtatja azt, felpörget, az nemcsak a szemnek tetszetős, a szívnek dobogtatós, hanem gyulladáscsökkentő hatással is bír, szervezetünk ellenállóbbá válhat, vagyis megerősödhet az immunrendszerünk, és a már meglévő betegségekkel is hatékonyabban nézhetünk szembe.

Nem véletlenül javasolják, hogy betegként is érdemes a természet közelében lenni, állatokkal érintkezni, mert nagyon jó hatással vannak az emberi egészségre, de ugyanez történik akkor is, ha egy művészeti alkotás a velőnkig hat. Biztosan mindenki érezte már azt, hogy elöntik az érzelmek és az ámulat, amikor egy hihetetlen alkotást láttak, hallottak. Ugyanúgy gyógyulásra ad lehetőséget az is, ha találunk egy olyan hobbit, amelybe nemcsak lelkesen tudunk belekezdeni, hanem meg is találjuk önmagunkat benne. A lelkesedés, az alkotás is citokinekkel árasztja el a szervezetünket, amely az immunrendszer normális működéséért felelős. A zenélés, a zenehallgatás, az alkotás, a hobbiba való belemerülés, a természet szépsége, az állatokkal való foglalkozás mind okozhat olyan örömöt, hogy magasabbra szökik a citokinek aránya a szervezetben.

A pozitív gondolatok tehát megelőzhetik a betegségek kialakulását is, de bizonyos pozitív érzelmek csökkentik a testben található gyulladást is. Ezt később kísérlettel is bizonyították, amelybe 175 embert vontak be. A több mint egy hónapon át tartó kísérlet során pozitív és negatív és azok váltakozásával bombázták az alanyokat. Fél évvel a vizsgálat után, megvizsgálták az alanyok egészségi állapotát, és akik tartósan pozitív érzelmekkel és gondolatokkal tápláltak a kísérlet ideje alatt, az ő szervezetükben gyengébb volt a gyulladás mértéke, mint akiket negatív érzelmekhez jutottak hozzá.

A pozitív érzelmek egyértelműen jobbak a negatívaknál, azonban annál is jobb, ha a pozitív érzelem sokféle. Az érzelmeink sokfélék, így a jó és a rossz is különféle lehet. Ha a jó érzelmek sokfélék, még nagyobb az esélyünk arra, hogy szervezetünk gyulladáscsökkentő mechanizmusa élénkebben dolgozzon.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegmozaik.co.hu | képek: pixabay.com)