Jump to content

Az ezüstbe vetetett hit

2019. 03. 07. 19:00

Amióta az ember felfedezte magán a betegség jeleit, azon dolgozik, hogy azt mielőbb gyógyítani tudja. Ehhez leginkább a természetben található gyógyító anyagokat használta fel.

A természet anyagait nemcsak gyógyászathoz használták fel és használják ma is, hanem a szépítkezésre is. És nemcsak a növények szépíthetnek, hanem az ékszerek is. Az arany és az ezüst ékszerek már régóta hozzátartozik az emberi viselethez.

Az ezüst fehér, élénk fényű fém, amely igencsak jól alakítható. Kiválóan vezeti az áramot és a hőt is. Az ezüstöt nemcsak az ékszerek készítéséhez használják fel, hanem a műszeriparban, az elektrotechnikában is, de laboratóriumokban is használt. Az ezüst tehát nemcsak sokoldalú fém, hanem még jótékony hatással is bír. Már az ókori világ felismerte azt, hogy az ezüst hatékony a fertőzések megelőzésére, gyógyítására is. Később más, komoly betegségben is segített az ezüst, így az epilepszia esetében, a szifiliszben és a kolerában is. Tisztították ezüsttel a folyók vizét, hogy az alkalmassá váljon a fogyasztásra. Baktériumölő hatása miatt éppen emiatt készítettek víztároló edényeket ezüstből és sebek gyógyítására is felhasználták.

Az ezüst ékszerek használatával talán még a sebek is jobban gyógyulnak a testünkön, a hőt is elvezetheti, de jótékonyan hathat az emésztésre, az érzékszervekre is az ezüstből készült ékszerek használata.

Az ezüst nemcsak külső segítségünk lehet, hanem belsőleg is használható.

A XIX. században arra is rájöttek, hogy míg egyes anyagok képesek bejutni a sejtekbe, mások nem tudnak. Amelyik oldott állapotában úgy képes bejutni a sejtfalon át a sejt belsejébe, hogy a saját anyag egészen más, mint a sejten belüli közeg, azt nevezték el kolloidnak. Az ezüst nitrátot az újszülött kisbabák vakságának elkerülése érdekében kezdték el használni, mert rájöttek, hogy az ezüst kolloid állapotában milyen erős fertőtlenítő lehet.

Habár a XX. század elején felhasználták az orvostudomány egy rétege az ezüstöt gyógyításra, mára ez már megszűnt.

Az ezüst főleg a nők körében ismert, hiszen gyönyörű ékszereket készítenek belőle. Egyes köveket nem is foglalnak aranyba, mert az adott kő (pl. holdkő) csakis az ezüsttel egészítik ki egymást.  

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegkalauz.co.hu | képek: pixabay.com)