Jump to content

Emésztési probléma a stressz miatt és fordítva

2019. 03. 12. 19:00

Mire észbe kapunk reggelente, a készülődés során annyira helyre kell figyelnünk, hogy csak futtában kapunk be néhány falatot. A kávé ettől függetlenül már lecsurrant a torkunkon és tíz óra tájékán már az ájulás környékezhet. Vajon mitől? Természetesen attól, hogy nem vittünk be kellő tápanyagot a szervezetünkbe.

Ezt gyors orvosolván egy csokival enyhítjük, így kibírjuk délig, amikor vagy eszünk valamit, vagy nem. Ha fogyasztunk is ebédet, akkor sem biztos, hogy egészséges tápanyagokat veszünk magunkhoz. A vacsora a legstabilabb étkezés sok család esetében, így nemcsak finomat, de sokat is igyekeznek magukba tömni. Természetesen ez nem jó, és a felismerés már fél siker, de életmódot szükséges változtatni a hosszabb és egészségesebb élet reményében.

Az ülő munka nemcsak a testtartásra van kihatással, hanem a mozgásszegény életmódot erősíti. Ha pedig még az asztalunkon sorakoznak az üres kávéscsészék, a nassolnivaló édességek, akkor nem csoda, hogy gyomorpanaszokat tapasztalunk. Nem könnyíti meg a helyzetünket az sem, hogy stressznek vagyunk kitéve a munkahelyünkön.

Tény, hogy ha nem figyelünk oda arra, mit fogyasztunk, az hatással van az egészségünkre, a súlyunkra és olyan nem kívánt állapotot tapasztalhatunk magunkon, amelyen csak nehezen tudunk javítani.

Egy stresszes nap után érdemes átgondolni, hogy aznap milyen ételt fogyasztottunk, ha a gyomor fáj. Túl sokat? Túl keveset? Túlságosan megterhelőt? A gyomorpanaszokat azonban nem mindig a bevitt élelem minősége, mennyisége idézheti elő, hanem a stressz is.

Ma már divattá vált egészségesen élni, amelybe nemcsak az étkezés tartozik bele, hanem a testmozgás is. Akinek arra nincs ideje (esetleg kedve sem), hogy eljárjon kocogni vagy edzőterembe, mégiscsak ajánlatos a nem túl megerőltető mozgás. Néhány perces intenzív mozgás az agyra, a testre és a lélekre nézve is jó hatással van. Ugyanezt felfokozza az az élmény, ha a mozgást a természetben végezzük. Nyílik a természet, talán ez még inkább vonzóvá teszi a sétát, a kocogást, a kerékpározást. A mozgás csökkenti a bennünk lévő feszültséget és az emésztést is segíti.

Nemcsak a stressz okozhat emésztési problémákat, hanem az emésztési probléma is kihat a lelki világunkra. A tartós puffadás rossz közérzetet kelt.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegkalauz.co.hu | képek: pixabay.com, pexels.com)