Jump to content

Edd magad védetté!

2019. 03. 14. 19:00

Egészségünkre és hangulatunkra is nagyon nagy hatással van az, hogyan érezzük magunkat a bőrünkben. Ha a gyomrunk rendben van, akkor a közérzetünk is sokkal jobb.

A fordítottja legalább olyan igaz. Ha a gyomrunk rendetlenkedik, akkor kellemetlenül, kényelmetlenül érezhetjük magunkat, és akár fájdalommal is számolnunk kell. A bélflóránk állapota nagyban befolyásolja az immunrendszerünket is. Ha a bélflóra egészséges, akkor védettek vagyunk a kórokozóktól is.

A bélflóra egyensúlyát több tényező befolyásolhatja. Egyesek tőlünk függetlenül károsítják a bélflórát, de mi magunk is dolgozhatunk annak leharcolásán. A bélflóra egészségét károsíthatja a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a nem megfelelő táplálkozás, a székrekedés és hasmenés, de a gyógyszerek (antibiotikum, fogamzásgátló, gyulladáscsökkentő) is.

A betegségek elkerülése érdekében is érdemes foglalkozni bélflóránk egészségének biztosításával. Ha a bélflóránk nem tudja maradéktalanul a dolgát végezni, akkor az nemcsak az emésztési problémákban mutatkozhat meg, hanem a káros baktériumok is elszaporodhatnak. Az ismert, hogy az emberi emésztőrendszer tele van baktériumokkal, de azok javarészt kellenek a tápanyagok lebontásához. Az egészséges bélflóra tehát olyan mikroorganizmus közösséget jelent, amely szükséges, ám ha valami nincs rendben, akkor a káros baktériumok is szaporodásnak indulhatnak, és ez már gondot okozhat.

Semmi gond, amennyiben jelentkeznek kellemetlen emésztési panaszok, akkor csak prebiotikumot kell szedni. Vagy probiotikumot? Nem mindegy!

A pre- és probiotikumok nem csak azokat a vény nélkül kapható gyógyszertári termékeket jelentik, amelyeket megvásárolhatunk, hanem természetes tápanyag is elvégezheti ugyanazt a funkciót. A leghatásosabb prebiotikumnak nevezhetők azok a termékek, amelyek akár a saját konyhánkban is megtalálhatók. A fokhagyma, a vörös és a lilahagyma, a zabpehely, a tej, a sajtok közül az érettek, a csicsóka és a banán is igazi prebiotikum. A prebiotikumok a probiotikumokat támogatják azzal, hogy a szaporodásukat segítik. A prebiotikumok kibírják az emésztőenzimek strapáját is, így a vastagbélbe jutva támogatják a probiotikumok elterjedését.

A probiotikumok közül a hűtőnkben is megtalálható a joghurt, amely olyan jó baktériumokat tartalmaz, amelyek meggátolják a kórokozók elszaporodását.

A pre- és probiotikumok kettőse adja a szinbiotikumokat, amelyben minden jótékony hatás egyesül.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegkalauz.co.hu | képek: pixabay.com)