Jump to content

A lélek tükre és az egyik legfontosabb érzékszervünk

2019. 04. 23. 19:00

A szem a lélek tükre. A szem azonban az egyik, talán a legfontosabb érzékszervünk. Csak próbáljunk meg csukott szemmel a lakásunkban közlekedni, tenni valamit.  Ami olyan egyértelműnek tűnik, az becsukott szemmel nem is az.

Mennyire igaz a régi mondás, miszerint a szem a lélek tükre. Elég csak egy szerettünk szemébe nézni, és mintha a gondolataiba is belelátnánk. Érezzük, hogy mi zajlik le benne. Még az idegenek esetében is sok minden kiolvasható a tekintetből, a szemekből.

Az egészségünk fenntartásában tehát az is jelentős szerepet kap, hogy a szemeink a rendeltetésüknek megfelelően teljesítsenek. A látásromlással derül ki csak az, hogy mennyire értékes is az, ha jól látunk, ha a szemeink jók. A szemészorvos megfelelő korrigálással helyrehozhatja a látásunkat, ám egyes betegségek és balesetek okozhatnak tartós látásromlást, esetleg a látás képességének elvesztését is. Aki korábban látó volt, de később vakként kell élnie, elmondhatja magáról, hogy teljesen megváltozott az élete.

A szemeink épsége tehát nagyon fontos tényező, de nem minden jó, egészséges, amire azt gondoljuk, és nem is minden olyan ártalmas szemeinkre nézve, mint azt gondoltuk.

Hányszor szólunk rá gyerkőceinkre, hogy ne nézzék állandóan a televíziót, mert elromlik a szemük. Még igazabb ez a telefonok, tabletek esetében. Valóban igaz, ha túlságosan sok ideig bambulják ezeket az eszközöket, akkor romolhat a látásuk, de ez a felnőttekre ugyanúgy érvényes lehet. Akit a munkája a gép elé köt, számára ugyanúgy érvényes, hogy időközönként pihentetni érdemes a szemeit, akárcsak a gyerekek esetében. A telefonhasználat, a tablet és a televízió már az életünk része, ezt el kell fogadni. Most ár inkább azon van a hangsúly, hogy a gyerekekkel is megértessük, hogy a túl sok és túl közelről történő eszközhasználat rövidlátást okozhat, ezért érdemes más játékot keresni, és a szem megtornáztatása érdekében egy távoli pontot kiszúrni sem árt, hogy a távolba nézéssel megtornáztassuk szemeinket. Ezt természetesen a munkát végző felnőttek ugyanúgy megtehetik.

A látás minőségén kontaktlencsével és szemüveggel lehet legegyszerűbben korrigálni. A lencse személyre szabott, de a szemüveg lehet, hogy nem az, ugyanis többféle helyen beszerezhetők a készen kapható, különböző dioptriájú szemüvegek. Töredék áron megvásárolható, mint amit az látszerésznél készítenek, de többet árthatunk azzal a szemeinknek, mint használunk. A szemeink romlásának mértéke nem biztos, hogy megegyezik a szemüveg dioptriájával, ráadásul a szemeink látásromlása között is különbség lehet, így ha az egyik szemünkre nézve még jó is a lencse, a másik szemünk látását akár ronthatja is.

A napfény ellen eredendően úgy védjük ösztönösen a szemeinket, hogy hunyorgunk. A hunyorgás azonban a szemek körül és a homlokon lévő ráncokat mélyítheti el. Szerencsére mára már olyan UV-védelmet biztosító napszemüvegek vásárolhatók, amelyeknek viselésével a káros sugárzástól is megóvhatjuk a szemeinket és a ráncok mélységét is csökkenthetjük. Az olcsó, bóvli szemüvegek azonban inkább csak az esztétikumot segítik elő, és a nem megfelelő védelmet biztosító napszemüvegek ugyancsak árthatnak látásunknak.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegmozaik.co.hu | képek: pixabay.com)