Jump to content

Cukor helyett kötelezően édesítőszerek?

2019. 05. 07. 19:00

A cukor a fogak és az egészség réme. A fogyókúrák legtöbbje a cukrokat teljes mértékben mellőzi. Van, hogy még a gyümölcscukor sem fér bele egy-egy diétás étrendbe. Tényleg ennyire káros a cukor?

A túlzott cukorbevitelnek nemcsak nem csak az elhízás lehet a következménye, de más egészségkárosodás is betudható. Megannyi diétás étrend és fogyókúrás megoldás közül választhatunk, de a legtöbbje azt javasolja, hogy a kúra ideje alatt teljesen mellőzzük az életünkből a hozzáadott cukrot. Sokszor olvashatjuk azt, hogy a cukrot helyettesítsük édesítőszerekkel. Az édesítőszerektől is sokan irtóznak, mert az mesterséges, és nem ismert, hogy hosszú távon milyen hatással lehet a szervezetünkre.

Aki nagyon elszánt, az megpróbálja a konyhájából száműzni a kristálycukrot és az édességek mindegyikét. Ilyenkor lehetőség van arra, hogy áttérjünk egy cukortól és édesítőszerektől mentes étrendre, de ha az édes íz nem hiányozhat se a kávéból, se a teából, valamint a kalóriacsökkentett édességekre még így is igényt tartunk, akkor kerül ki a cukor helyére az édesítőszer.

Talán nem adunk plusz információt azzal, ha a kutatások azt bizonyították, hogy ezek az édesítők nincsenek jó hatással a szervezetünkre, pláne nem hosszú távon. Lehetne akár vicces, vagy ironikus is, de elképesztő, hogy ezek a készítmények akár cukorbetegséghez, magas vérnyomáshoz, emésztési zavarokhoz, szívbetegséghez is hozzásegíthetik használójukat. Pontosan azért kezdenek bele az emberek a fogyókúrákba, hogy mind esztétikailag, mind egészségügyileg helyrehozzák magukat, de az édesítőszerek használatával megbetegíthetik magukat. Egy amerikai kutatás arra is rávilágított, hogy a cukor helyett használt édesítők még csak a fogyáshoz sem feltétlenül járulnak hozzá. Azt nem sikerült bebizonyítani, hogy negatívan hatnak ezek a készítmények a súlyvesztésre, de annyi biztos, hogy nem is segítik azt.

Minden évben nagyon sokan jutnak arra az elhatározásra, hogy fogyniuk kell, és ezért bele is kezdenek az életmód váltásába. A cukor elhagyásával azonban nagyon sokan döntenek az édesítőszerek használata mellett azért, hogy alakjukat is formálják, és egészségükre is hatással legyenek. Hathat is, méghozzá károsan.

Ha csak alkalmanként fordulunk az édesítőszerek használatához és akkor is csak kis mennyiségben, akkor talán kevésbé ártunk saját magunknak. Egy-egy fogyókúra és diéta után is lehetséges a cukor mértékletes fogyasztása, és éppen ez a kulcsa. A cukor nem egészségtelen akkor, ha megfelelő mennyiségben fogyasztjuk.

Ha a cukrot és az édesítőszert kell a mérleg tálcáira kirakni, akkor mindegyik válhat az egészségünk ellenségévé, mértékletes fogyasztásuk azonban nem okozhat sem hízást, sem betegséget.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegkalauz.co.hu | képek: pixabay.com, https://flic.kr/p/2eLSPwc)