Jump to content

Mint egy lufi, úgy érzed magad?

2019. 05. 28. 19:00

A haspuffadás járhat fájdalommal is, de még rosszabb, hogy kényelmetlenül érezhetjük magunkat, és ez kihathat a munkánkra, a napjainkra, a hangulatunkra is. A puffadás megelőzhető, de tudatos életmódot követel.

A kellemetlenséget jelentő puffadás sokakat érintő probléma. A puffasztó ételek egyértelműen sok gázt termelnek, így azon ne csodálkozzunk, ha baba, kelbimbó, káposzta fogyasztása után kellemetlenül érezzük magunkat.

Természetesen nem lebeszélni kívánunk senkit sem az értékes, tápláló, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag élelmiszerekről, azonban mértékletes fogyasztásukra világítunk rá.

A gázokat képző zöldségek és élelmiszerek mérsékelt fogyasztása mellett azzal is mentesíteni tudjuk magunkat a puffadástól, ha mellette rostban gazdag ételekre váltunk át. Eleve nagyon fontos a jól működő bélrendszerhez, a jó anyagcseréhez a rostban gazdag étkezés, de ha a puffadás sűrűn jelentkező kellemetlenség, az azt jelzi, hogy az étkezés minőségében és talán mennyiségében is változást kell eszközölni. A rostban szegény étrend miatt az emésztés lelassul, amely székrekedéshez vezethet és ez okozza a puffadást is. A rostban gazdag táplálkozáshoz a gabonakeverékek felhasználásával is elérhetjük, de vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rosttal is támogathatjuk testünket, ha friss zöldségeket is eszünk. Úgyis szezonja van, a bő csapadék miatt pedig igazán gyönyörű zöldségekhez juthatunk hozzá. Ne sajnáljuk magunktól.

Az emésztésünket nagyban támogatjuk azzal, ha odafigyelünk a folyadékpótlásra. Sajnos még annak ellenére is elfelejtkezünk a vízivásról, amikor erre különösen felhívják a figyelmünket.

A napi háromszori táplálkozást sokkal jobb lenne lecserélni arra, hogy jóval kisebb adagokat, de többször fogyasztunk egy nap folyamán. A szervezetünk is jobban fel tudja használni és érvényesítheti a kisebb adagokban bevitt energiát.

Mozgásban szegény hétköznapokat élünk nagyon sokan, mert az ülő- vagy álló munkavégzés nem sok esélyt ad a mozgásra. Éppen emiatt szükséges odafigyelnünk arra, hogy bevezessük az életünkbe a rendszeres mozgást. A sportolás jó hatással van a súlyfelesleg ledolgozására is, de az emésztőrendszer is jobban dolgozik ezáltal. A mozgásnak köszönhetően az emésztés felgyorsulhat, így megszűnhet a székrekedés, a puffadás.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegkalauz.co.hu | képek: pixabay.com)