Jump to content

Kíméletlen hőség

2019. 06. 18. 19:00

Kínoz a hőség. A várt eső megérkezése sem biztos, hogy felfrissíti a levegőt, és az utána maradt magas páratartalom és a meleg csak még nehezebbé teheti a létezést.

Nincs mit tennünk, viselni azt, amit az időjárás ránk mér. Különféle megoldásokkal védekezünk a rekkenő hőség és a tűző napfény ellen. A megfelelő öltözködés, a naptej, a fejfedő, napszemüveg alapvető felszerelésünk ebben az időszakban, ám nem mindig tudunk elővigyázatosak lenni és megtörténik a baj.

A nagy meleg mindenkit megvisel, és a kelleténél is jobban kiveszi belőlünk az erőt, de ha több időt töltünk a napon, akkor további kellemetlenségekkel is számolnunk kell. Ha pedig több órán keresztül fedetlen fejjel töltünk a napon, akkor az komoly fejfájással, hányingerrel, szédüléssel társulhat, amely akár ájuláshoz is vezethet. Ezt az állapotot nevezzük napszúrásnak. Ha nem is ájul el a napszúrást kapott személy, nagyon rosszul érezheti magát, ezért gondoskodni kell a folyadékpótlásról, a hűvösről. Érdemes lefektetni, és a vizes borogatás is jól jöhet.

A napszúrást és a hőgutát sokan veszik egy kalap alá, de másról van szó. Két különböző állapotról beszélünk. A napszúrás tehát közvetlenül a nap által történő túlhevülés okozza, ám a hőgutához nem szükséges a tűző napon tartózkodnunk. Ha a testünket nem tudjuk időben lehűteni, anélkül is túlhevülhetünk, hogy a nap érne. Hiába dolgozik testünk természetes hőkezelő rendszere, az izzadás, van, hogy még az sem elég a test lehűtéséhez. A hőguta esetén ugyancsak jelentkezhet erős fejfájás, rossz közérzet, láz, sápadt arc, szapora pulzus, kipirosodott arc, és ha a test nem tudja magát lehűteni, akkor kompenzálhat az ájulással. Azonnal orvoshoz szükséges fordulni.

A megelőzés a legfontosabb, amit a napszúrás és a hőguta elkerülése érdekében tehetünk. Óvakodjunk a napon tartózkodástól, vagy ha mégis kint kell lennünk, akkor viseljünk kalapot, keressünk árnyékot, fogyasszunk bőségesen folyadékot, bőrünket védjük magas faktorú naptejjel.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegkalauz.co.hu | képek: pixabay.com)