Jump to content

A hőségben jól esik a légmozgás, de nem a fülnek

2019. 06. 25. 19:00

Nyár van és annak minden előnyét, hátrányát tapasztalhatjuk magunkon. A kínzó hőséget a csapadékos, zivataros időjárás váltja szél kíséretében. A változatos időjárás kínzó is lehet.

A nagy kánikula során alig várjuk, hogy gomolygó felhőzetből végre éltető és hűsítő eső essen. Az esőfelhőket szél mozgatja, és alig várjuk, hogy a szél ne csak a felhőket, hanem az otthonunk levegőjét is megmozdítsa. Kitárunk minden ajtót és ablakot annak érdekében, hogy a fülledt és állott levegő helyére friss érkezhessen. Huzatot csinálunk otthon, a munkahelyen, és huzat lehet bárhol.

A mozgásban lévő levegő jól esik az izzadt, meleg testnek, de megfájdulhat a fejünk és a fülünk. Erre mondjuk azt, hogy huzatot kaptunk. Nyaranta vagy klimatizált, vagy huzatos helyen találjuk magunkat. Mindenhol keressük a hűvösebb, jobb levegőt, de ezért fájdalommal is fizethetünk. A légkondicionálásnak is meglehet a hátránya, ahogy a huzatnak is.

A huzatot kapott személy füle és feje fájhat, a szemei kivörösödhetnek és a megfázásos megbetegedéshez hasonló tüneteket produkálhat. Aki már ismeri a huzat erejét, élt át fájdalmat amiatt, igyekszik kerülni a huzatos helyeket.

Talán a huzatot kapott személyek legtöbbje a fülfájásra és a fejfájásra panaszkodik. A fül egy bonyolult szerkezet, amelynek megfelelően kell szellőznie ahhoz, hogy minden feladatát maximálisan ellássa. A fülben található csövön keresztül a bejutó levegő távozhat is a fülön keresztül, hogy a nyomás mindkét oldalon kiegyenlített legyen. Ebben segít a dobhártya, ám ha a szellőzés nem elégséges, erre is reagál a szervezet. A fül belsejében lévő nyálkahártya megduzzad, ami magát a fülfájást okozza. A fej-, fog- és fülfájás igencsak kellemetlen és fájdalmas lehet, ezért egyértelmű, hogy annak megszüntetésére törekszünk.

Ismerünk olyanokat, akik a kis szélmozgást sem viselik jól maguk körül. Inkább választják a hőséget, mint a fülfájást. Egyesek ugyanis tényleg sokkal érzékenyebbek a huzatra, és erre az a magyarázat, hogy a fül szellőzése nem a legjobban működik. Ez lehet ideiglenes állapot, amelyet egy fertőzés, betegség vált ki, de akár örökölt problémaként keserítheti meg az ember életét a huzattól való fülfájás.

Aki nincs jóban a huzattal a fent leírt fájdalmak miatt, azok tudatosan igyekeznek elkerülni azt. Az odafigyelés ellenére sem mindig tudjuk elkerülni a fülfájást, ezért már a fájdalom jelentkezésekor érdemes orrcseppet, orrsprayt használni annak érdekében, hogy a fül nyálkahártyájának duzzanatát csökkenteni tudjuk, mert akkor a fájdalom is enyhülni fog. A fül melegítése is hasznos lehet. Ha azonban néhány fülfájós nap után sem enyhül a tünet, érdemes orvoshoz fordulni, mert további szövődmények léphetnek fel a fülben.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegkalauz.co.hu | képek: pixabay.com)