Jump to content

Jó hangulatot teremt, de butít és rabjává is tesz

2019. 06. 27. 19:00

Az alkohol és a drog öl, butít és gyilkol. Hosszú távon pedig nemcsak arra hatnak a káros szenvedélyek negatív hatásai, aki ezekkel a szerekkel él, hanem a környezetére is.

Az alkohol bódító hatására már régen rájött az ember, és amióta ezzel a tudással rendelkezik, alkoholos ital is létezik. A Biblia is olvasható borfogyasztásról. A középkort idéző fiktív helyszíneken játszódó Trónok harca sorozat nézésekor is feltűnt, hogy a sör és a bor úgy fogyott, mint mostanában a víz. Így tehát nem csoda, hogy a jelen életünkhöz is hozzátartozik az alkoholfogyasztás, és ez szerte a világban igaz.

Magyarország azonban előkelő helyen szerepel az alkoholizmus terén. Az alkoholfogyasztásban is változások figyelhetők meg. Mára jobbára a tömény szeszes italokkal tompítják a tudatukat az emberek.

A rendszeres alkoholfogyasztás életeket, családokat tehet tönkre, megtépázva egzisztenciát és önbizalmat is. Mélyről nagyon nehéz visszatérni a felszínre.

A nagyobb gondot az jelenti, hogy egyre többen lelik örömüket, vagy fojtják bánatukat az égetett szeszes italokban. Ezekkel ugyanis gyorsabban érhetik el a mámoros állapotot, egyúttal azonban gyorsabban vezet részegséghez, valamint tartósan a leépüléshez.

A rendszeres alkoholfogyasztás természetesen egyáltalán nem az egészségtudatos életmód mintája, hiszen a sör vagy borfogyasztás rendszeresítése is súlyos egészségkárosító hatású. De mit jelent az, hogy mértékletes alkoholfogyasztás?

Valószínűleg az a mennyiségű szeszesital fogyasztás, amely hatására az alkoholt fogyasztó nem sért normákat, szabályokat és még nem is részeg. A kulcsszó pedig az, hogy nem rendszeres az ilyenfajta italozás.

A rendszeres alkoholfogyasztó alkoholfüggőségben szenved, amely során már a szeszes ital uralkodik a személy felett, és az alkoholista élete megbicsaklik mind az egészségében, mind a magánéletében, a munkahelyén is előbb vagy utóbb.

Az alkoholizmus és az iskolázottság kapcsolatában különbség van nők és férfiak alkoholfogyasztásában, ugyanis míg a férfiak esetében az alacsonyabb iskolázottsággal rendelkezők nyúlnak az alkoholhoz, addig a nők esetében ez éppen a magasabb végzettségűekre igaz.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegmozaik.co.hu | képek: pixabay.com)