Jump to content

Ripsz-ropsz diéták

2019. 07. 02. 19:00

Megkezdődött a tikkasztó nyár, és ezt már minden porcikánk jócskán meg is érzi. A kánikula megkínoz mindenkit, és hatással van az étkezésünkre, az alvásunkra és úgy általában, az életünkre is.

A fürdőruha szezonban járunk, és a tudatosok már az újévi fogadalomkor kigondolt életmódra váltottak, hogy mire ide érkezünk, már a legjobb formában mutathassák testüket a strandokon. Kigondolni persze jóval könnyebb, mint megvalósítani, ezért sokan csúsztatták az életmódváltásba beletartozó egészséges étkezés és rendszeres mozgás beiktatását. Ha részletekben sikerült is valamelyiket tartani, talán mégsem azt a hatást érték el. Mit tesz az, aki most ébredt rá, hogy hasa nem olyan lapos, mint amilyennek szeretné? Diétába kezd.

Az a nagy mázlink, hogy a rekkenő hőségben jóval kevésbé vágyjuk a nehéz ételeket, és úgy általában az ételeket is. Jóval nagyobb figyelmet szentelünk a folyadékpótlásra. Nyáron ezt könnyebb is megtenni, mert a verejtékezésnek köszönhetően sokkal nagyobb a vízfogyasztásra való igényünk. A szervezetünk jelzi, ha kiszárad, és ezt nyáron különösen megtapasztaljuk. A hideg folyadék utáni sóvárgás mellett kevésbé jut eszünkbe nehéz ételek fogyasztása.

Nem azt jelenti persze, hogy nem kell ennünk, de talán nyáron könnyebb a diétákat is alkalmazni. Sokkal inkább vágyjuk a gyümölcsöket, zöldségeket, a folyadékot, így meg is próbálhatjuk.

Tipikusan nyári gyümölcs a sárga- és görögdinnye, amely sokak kedvence, és ha beindul a dinnyeszezon, talán nincs olyan nap, hogy ne fogyasztanánk ebből az édes és lédús gyümölcsből. Diéta alapanyagának is betudható, hiszen ez a fajta fogyókúra az, amit a legkönnyebb betartani – feltéve, hogy imádjuk a dinnyét. A lédús gyümölcs nemcsak édes, finom, de még segít a méregtelenítésben, hűsít, magas víztartalma miatt a folyadékpótlásban is szerepet játszik. A cukortartalma is elég magas, így önmagában is elengedő ahhoz, hogy elegendő energiaforrást jelentsen, valamint hatékonyan csökkenti az éhséget. Magas rosttartalma az emésztésre is nagyon jó hatással van. Fogyasztható turmixolva, szeletelve, lehűtve.

Ha könnyű és egészséges ételekre vágyunk, amelyek még az alakunkra is jót hatással lehetnek, akkor alkalmazzuk azt a diétát, melynek során csupán zöldségeket és gyümölcsöket használunk fel. Az egészségtelen ételek teljes kerülése mellett a zöldségeket és gyümölcsöket lehet nyersen fogyasztani, és mellé sok folyadékot kell inni. A zöldségek és a gyümölcsök pépesítve, turmixolva, sőt, levessé főzve is felhasználhatók. Az öt napos kúra alkalmával minden más élelmiszer elkerülendő. Eleinte könnyen tartható ez a fajta kúra, de a 4-5. napon talán már nagyobb kihívást jelent. Mégis megkönnyítheti az a tudat, hogy a szervezetünket könnyebbnek és egészségesebbnek érezhetjük.

A zöld tea kiváló reggeli italunk lehet, és akár a diétázáshoz is hozzájárulhat. Azon túl, hogy némi zsírtól is megszabadulhatunk, még az egészségünkre is jó hatással lehet. A mellé fogyasztott egészséges ételekkel csak tovább erősíthetjük szervezetünket.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegmozaik.co.hu | képek: pixabay.com)