Jump to content

A kellemes hűs veszélyei

2019. 07. 09. 19:00

Sok háznál már nemcsak a fűzés biztosítása a kritérium, hanem a hűtésnek is nagy szerepe van. A légkondicionáló készülék a tikkasztó hőségben is jól jön, de a fűtésbe is besegíthet.

Kétségtelenül hasznos tartozéka lehet az otthonunkban és a munkahelyünkön lévő légkondinak, de nem árt tudni, hogy az a jó, amit magából ad, akár veszélyekkel is járhat. A megfelelő beszerelés, használat és karbantartás mellett a veszélyeket megszüntethetjük, ám, ha nem figyelünk oda, akkor komoly egészségügyi problémával szembesülhetünk, amelyért akár a légkondicionáló berendezés is okolható.

A légkondi jelentősége abban rejlik, hogy meleg időben kellemes hűvöset varázsolhat nekünk a helyiségekben, ám a kinti és a benti hőmérsékletkülönbség, valamint a levegő páratartalma gondot okozhat. A hűtött helyiségekben dolgozók és élők ugyan élvezhetik a kintinél hűvösebb levegőt, ám esetükben előfordulhat légúti fertőzés és megbetegedés.

A légkondi nemcsak hűti, de szárítja is a levegőt. Pontosabban fogalmazva a készülék elszívja a helyiség páratartalmát, így érezzük hűvösebbnek a levegőt. Ha nem figyelünk oda a megfelelő folyadékpótlásra, akkor bizony akár még a kiszáradás is fenyegethet.

Ha a légkondi lehűti a levegőt, elvonja a nedvességet, akkor azt a bőrünk is megérzi. A száraz bőr éppúgy problémát jelenthet légkondicionált helyiségben, mint télen, amikor a fűtött otthonunkból kilépünk a mínusz fokba. A száraz bőr elkerülése érdekében tehát hidratáló termékek használatára is szükség van.

A rendszeresen karbantartott légkondik esetében megelőzhető, hogy abban baktériumok, gombák telepednek meg. Ha azonban nem tisztítják megfelelően, akkor az allergének reakciót válthatnak ki belőlünk.

A légkondicionáló berendezés által keletkezett kiszáradást jelezheti a fejfájás is. Sőt az a zaj, amelyet a gép kiad, lehet, hogy már megszokott, de van, hogy egyszerűen nem bírjuk elviselni a hangját. Ugyancsak okozhatja a légkondi zaja is a fejfájást.

A légkondi által hűtött helyiségben a levegő sokkal szárazabb, mint általában, hiszen éppen így hűt a készülés. Nemcsak a bőrünk száradhat ki, hanem a szemünk is, és aki kontaktlencsét visel, talán sokkal inkább megérzi ennek kellemetlenségeit.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegkalauz.co.hu | képek: pixabay.com)