Jump to content

Tűz nélkül kiégve

2019. 07. 11. 19:00

Bármi kiéghet, ha tüzet kap. Sőt, még tűz nélkül is képes kiégni, és ez az emberre igaz. A kiégés bizony bárkit elérhet, és betegség lehet az eredménye.

A család fenntartásához, álmaink egy részének megvalósításához pénzre van szükség. A pénzért pedig általában meg kell dolgoznunk. Már gyermekként megtanuljuk, hogy a munka felnőtt korunkban életünk részévé válik. Sokkal inkább arra kell törekednünk, hogy olyan területet válasszunk magunkénak, amelyben nemcsak a pénzszerzésre összpontosul minden, hanem az elvégzendő munkát még élvezzük is.

Olyan hangzatos ez, majdcsak álomszerű, de az emberek egy része egyáltalán nem elégedett a munkájával. Természetesen adott a lehetőség, hogy szabadon váltsunk munkahelyet, de még ez sem mindig olyan egyszerű. Beleragadhatunk olyan munkába, amelyet egy pillanatig sem élvez az ember, és van, aki a munkájával ki is egyezne, de vagy a munkatársakkal nincs jó kapcsolata, esetleg a munkahelyi körülmények nem megfelelők.

Márpedig munkával töltjük heteink nagy részét, leginkább hétköznapjait, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy az hol zajlik, milyen tevékenységet és környezetet jelent.

Az állandó elégedetlenség, a kedvetlenség, a fáradékonyság, a túlzott stressz és a sok túlórázás senki számára nem kívánatos, főleg nem hosszú távon. Márpedig, ha ezek a tényezők tartósan jelen vannak az ember életében, az egyértelmű, hogy nem pozitív módon befolyásolja az életét. A burnout vagyis a kiégés létező fogalom, sőt önálló betegséggé nyilvánították.

A stressz maga is az a fogalom, amely már a gyerekek életében is megjelent, nehogy a felnőttekében. Együtt kell élnünk azzal, hogy a munkahelyen fokozottan le vagyunk terhelve, ezért annak inkább a feldolgozása, az elfelejtésén van a hangsúly.

Az emberek többsége tapasztalja a kiégés jeleit, de nem vesz arról tudomást. Azaz érzi, hogy nem jó, de nincs azzal tisztában, hogy a kiégést érzi magában. Márpedig az alvás ellenére érzett fáradtságérzet, a munkahelyével kapcsolatos állandó elégedetlenség, negatív megnyilvánulás nem jó. Nemcsak a dolgozó számára fárasztó, de befolyásolja a munka minőségét, annak elvégzését.

A munkavállalók egyénileg sokat tehetnek azért, hogy megszűnjön bennük a stressz. Az egyik lehetséges ok a munkahelyváltás, és ez lenne a munkaadók célja is, hiszen a kiegyensúlyozott és boldog emberek jobban teljesítenek a munkában is, ezért a vezetők nagyon sokat tehetnek annak érdekében, hogy csökkentsék dolgozóikban a kiégést.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegmozaik.co.hu | képek: pixabay.com)