Jump to content

Tengeribeteg autóban, vonaton, buszon is lehetsz

2019. 07. 16. 19:00

A tengeribetegség fogalmakor a legtöbben ténylegesen arra gondolnak, hogy a bármilyen hajón történő utazás nem éppen a legsimább megéléséről van szó. Tengeribeteg azonban nemcsak a vízen lehetünk.

A nyaralás időszakában javában benne vagyunk. Van, aki még most készül nyaralni, mások pedig már túl is vannak rajta. Aki kis gyermekkel utazik, bármilyen utazási eszközt is választ ahhoz, hogy a kiszemelt helyre eljussanak, számolni kell kalandokkal, nehézségekkel. Ki hogy éli meg, de az utazás közbeni rosszullét is lehet kalandos. Mindenesetre a rosszullét sosem jön jókor, és az utazást elcsúfíthatja. De nem csak a hajón érezhetjük magunkat rosszul, hanem ez az émelygés, a hányinger, a fejfájás, hasfájás kialakulhat a hajón, az autóban, a buszon, a repülőn, de még a vonaton is.

Az osztálykirándulásra induló diákcsapatban mindig vannak olyan diákok, akiket előre ültetnek a buszban. Nemcsak azért, hogy kilássanak, és az útra koncentráljanak, így elnyomva a hányingert, hanem hogy az ajtóhoz is közel legyenek, amennyiben a rosszullét erősödik. A szülők hányás elleni pirulákkal igyekeznek gyermekeik útját megkönnyíteni. Természetesen ez igaz lehet a családi nyaralásra is. Aki pedig már szemben találta magát az utazás miatti rosszulléttel – mindegy, hogy saját magán tapasztalta a kellemetlen tüneteket, vagy utastársán – biztosan nem szeretné újból átélni.

Semmilyen betegséget nem kell feltételezni ennek hátterében, csupán az agyunk tréfál meg. A tengeribetegség tüneteiről már tudjuk, hogy nemcsak a vízi járművek esetében léphet fel, hanem lényegében bármilyen közlekedési eszközön. Ezért nevezik utazási betegségként is.

A belső fülben található az egyensúlyozásért felelős szerv, amely felveszi a testünk mozgását, arra reagálva igyekszik az idegrendszert arra serkenteni, hogy a megfelelő izomzat működjenek annak érdekében, hogy meg tudjunk állni, ne essünk el egy hirtelen fejfordítással, vagy ugrálás során.

Amikor valamilyen járművel közlekedünk és érezzük a hányingert, az utazás közbeni rosszullétet, akkor a belső fül egyensúlyérzékelő rendszere küldi ugyan a jeleket az agy felé, de az hibaként értelmezi a jeleket. Az agy feldolgozza azt, amit lát, és igyekezne a mozgással is kompenzálni, de nem tud, mégis mozgunk (halad a jármű). Egymásnak ellentmondó adatok érkeznek tehát az agyba, mert a szemünk érzékeli a mozgást, de a testünk mégsem mozdul. A szervezet ezt a hibát úgy kezeli, mintha valami nem kellő anyagot juttattunk volna a szervezetbe, vagyis minden gyomortartalomtól igyekszik megszabadulni. Ezért van a kellemetlen émelygés érzése, és ha nem tudjuk leküzdeni, akkor a hányás is.

A gyerekek esetében sűrűbben jelentkezhetnek a tünetek, de az olvasni vágyó utazó felnőtt is tapasztalhatja magán az utazási rosszullétet. Érdemes az útra koncentrálni, és ne a telefont, a könyvet nézzük ilyen esetben. Vény nélkül kapható, a szédülést és a hányingert csillapító készítmények is segíthetnek a tengeribetegség leküzdésében.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegmozaik.co.hu | képek: pixabay.com)