Jump to content

Mit ad és mit vesz el a vörös hús

2019. 07. 23. 19:00

Minden kornak megvan a maga szokása és olykor tévhitek alapján teszünk, vagy nem teszünk valamit. Az evés mindennapos cselekedetünk, így a főzés is megszokott tevékenységünk, de a táplálkozást is sok minden befolyásolja.

Volt idő, amikor egészségtelennek tartották a zsírt és csakis az olajjal való sütés-főzést tartották egészségesnek. Volt idő, amikor a vaj helyét szinte totálisan a margarin vette át. Az emberek java azonban nem szívesen mond le a húsfogyasztásról. A vegetáriánus életmódot élők szabadon döntenek arról, hogy nem vesznek többé magukhoz húst, vagy akár állati eredetű élelmiszert. Aki mégis megmarad a húsfogyasztás mellett, többféle húsból is elkészítheti ételeit. A vörös húsból készült ételek nem éppen diétára alkalmas, éppen emiatt sok fogyókúrázó, életmódot váltó mond le akár teljesen a vörös húsról.

A vörös hús kalóriában igencsak bővelkedik, vagyis ha kihagyjuk az étrendből, akkor minden bizony fogyást is tapasztalni fogunk. Ha tudatosan minimalizáljuk, vagy akár teljes mértékben kihagyjuk a vörös húst, annak megfelelően változni fog az étrendünk is. A halhoz, a soványabb szárnyas hús mellé több zöldséget fogyasztunk, és talán több gyümölcsöt is. A rostban és vitaminokban gazdag zöldségek, gyümölcsök pedig nemcsak az emésztést segítik, de a bőrre is jó hatással vannak.

Ha teljesen nemet mondunk a vörös húsra, vagy tényleg lecsökkentjük annak fogyasztást, akkor ahhoz segíthetjük a szervezetünket, hogy a szív- és érrendszeri betegségek elkerüljenek. A vörös húsban ugyanis nagyobb mértékben található meg a telített zsír, amely megemeli a vér koleszterinszintjét, abból is a „rossz” koleszterint (LDL).

Az ember fogazata mindenevő, amelybe a növényen kívül a húsfogyasztás is beletartozik. A húst tehát nem muszáj elhagyni, és még csak a vörös húst sem muszáj teljesen kiiktatni az életünkből, de minimalizálni nem árt. A vörös hús ugyanis a szervezet ösztrogén szintjére is hatással van. Ennek köszönhetően a hormonháztartás egyensúlya felborulhat.

Lassabban emészti meg az emésztőrendszerünk a vörös húst, amely azt is jelenti, hogy a bélrendszeren való áthaladás is nehezebben megy. Ez okozhat puffadást, hasfájást is.

Egyes kutatásokkal azt is igazolták, hogy a vörös hústól mentes étkezéssel a rákos megbetegedések bizonyos fajtái elkerülhetők.

A vörös hús azonban nemcsak elvesz tőlünk, és nemcsak bajt hoz a fejünkre, hanem D- és B12 vitaminnal is ellát. A teljes elhagyásával ezeket a vitaminokat nem árt pótolni, de dönthetünk úgy is, hogy lecsökkentjük a vörös hús fogyasztását.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegmozaik.co.hu | képek: pixabay.com)