Jump to content

Az orr a jobb, nem a száj

2019. 09. 17. 19:00

Az alvás nyugodtságát sok minden befolyásolhatja, és azt is tudjuk, hogy ez mennyire hatással lehet a másnapunkra, a hangulatunkra.

Nincs nyugtalanítóbb egy szülő számára, ha beteg a gyermeke. Az alvás, a pihenés gyógyír lehet a betegségekre, de a dugult orr egyáltalán nem segíti a megfelelő minőségű pihenést. Ez nemcsak a gyerekek alvására igaz, hanem a felnőttekére.

Normál esetben az orrunkon vesszük a levegőt, de a bedugult orron át minimálisan vagy egyáltalán nem áramlik be a friss oxigén. A kidugításhoz hatékony az orrcsepp és az orrspray. Még a megtisztított orrjárat is újra el tud dugulni az éjszaka folyamán, így ha az ember nem tud az orrán levegőt venni, veszi a száján. A szájon át történő légzés azonban nem jó.

A szájon át történő légzés azt feltételezi, hogy az orrunkat nem tudjuk légzésre használni. A szájon át történő levegővétel ugyan megoldás arra, hogy a szervezetünkbe friss levegő kerüljön, de számos kórokozónak is utat engedünk.

Az orrunk a szaglás érzékszerve, de a légzésen túl az orrszőrök segítenek a szennyeződések felfogásában, az orr nyálkahártyája által termelt váladékkal tudnak ezek a nem oda való anyagok eltávozni, de a belélegzett hideg levegőnek van ideje felmelegedni is az orrjáraton keresztülhaladva.

A szabad orrjáraton át történő légzés a lételemünk és a normális, ezért kellemetlen, ha egy betegség, allergia által eldugul az orr. A szánkon át való légzés során a levegőnek nincs ideje felmelegedni, így begyulladhat a torok, valamint ki is száradhat. Arról nem is beszélve, hogy a szánkban semmi nem szűri ki a kórokozókat, vagyis védtelenebbé is válunk a szájon át való légzés során.

Szakemberek szerinte az alvás során ki sem kellene nyílnia a szánknak normál esetben. Ha mégis az orr helyett a szánkon lélegzünk éjszaka, az valaminek a jelzője, tünete, aminek érdemes utánajárni.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegmozaik.co.hu | képek: pixabay.com)