Jump to content

Vega és vegán: veszélyei is lehetnek

2019. 09. 24. 19:00

Az egészséges életmód hosszú távú befektetés, de vannak, akik a végletekben hisznek. A vega és vegán életforma lényegében ezt jelenti, hiszen a hús részben vagy teljes elhagyásáról van szó.

Vegetáriánusnak, vegánnak lenni egy életformát jelent. Tény, hogy a mai társadalomban jóval magasabb a húsfogyasztás, mint őseink idejében. Amikor még vadászat útján kellett a betevőt megszerezni, sokkal kevesebb húst fogyasztott az emberiség. Az állattartással azonban a fogyasztott hús mennyisége is megnőtt.

Mára sok család asztalán minden nap van valamilyen húsétel. Egyáltalán nem baj az, ha mellőzzük olykor-olykor a húst. A hús elhagyásával csökkenthető a daganatos betegségek kialakulása. A saját elhatározás alapján történő kevesebb húsfogyasztás feltételezi, hogy több gyümölcsöt és zöldséget fogyaszt az ember, amely azonban az emésztést segíti, és a bélmozgásnak is nagyon jót tesz.

A vegetáriánus életmódnak is vannak változatai. Aki minden állati eredetű ételt elutasít (tej, tojás) és csak növényeken él, azt nevezzük vegánnak. Van olyan vegetáriánus, aki kihagyja étrendjéből a húsféléket, azonban fogyaszt tejtermékeket, halat és tojást is, vagyis ő lakto-ovo vegetáriánus. Aki pedig a növények fogyasztása mellett a növényi alapú tejeket fogyasztja, az a lakto-vegetáriánus.

Ilyen szempontból a normál étrendhez még mindig a lakto-ovo vegetáriánus áll a legközelebb. A húsfogyasztást mérsékelni lehet, de a teljes elhagyása sem biztos, hogy az áhított egészséget biztosítja.

Kutatásokkal igyekeztek kideríteni azt, hogy a vegetáriánus életmód mennyire egészséges. Kutatásukba negyvenezernél több személyt vontak be, akik között szerepeltek vegetáriánusok és normál étrenden élők is.

A vegánok és a növények mellett a halat, tojást és tejtermékeket fogyasztók esetében valóban lecsökkent a szív- és érrendszeri betegségek száma, azonban akik csak növényeket fogyasztottak, esetükben megnövekedett a stroke kockázata.

A stroke kockázatának megnövekedését nem biztos, hogy a hús elhagyása okozhatja, hanem az életmódbeli eltérések. Tehát nem a vegetáriánus életmód támadásáról van szó, hiszen a húst fogyasztók egyáltalán nem biztos, hogy egészségesen és változatosan esznek. A hús mellett ugyanis nem biztos, hogy megjelenik a zöldség, a gyümölcs fogyasztása is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegmozaik.co.hu | képek: pixabay.com)