Jump to content

Jótékony kéztartás a fájdalomcsillapításban

2019. 10. 10. 19:00

A fájdalom az az állapot, amelyet minél hamarabb szeretnénk megszüntetni. Természetesen az függ a fájdalom minőségétől, intenzitásától. Egy biztos, nem szeretjük, ha fáj valamink.

A fájdalomcsillapítás során a legfontosabb az időtényező. A gyógyszerek szedése azonban kihat az emésztésre, más problémát is okozhat. Ha nem szeretnénk gyógyszert szedni azért, hogy fájdalmaink csituljanak, akkor viszont mihez fordulhatnánk?

Aki jógázik, az tudja, hogy milyen hatékony mozgásformáról van szó. Nemcsak nyújtanak, de erősítenek, az állóképességet és az egyensúlyt is javítják. Ha hiszel a jóga hatékonyságában, akkor miért ne hinnél a mudrák fájdalomcsillapító hatásában?

A mudra szimbolikus kéztartás, kézmozdulat, amelyek célja az, hogy a test, a szellem és a lélek kommunikálhasson egymással. Ezek az apró mozdulatok pedig pozitív változásokat eredményezhetnek a testben és lélekben is. Nemcsak alig igényel energia befektetést a mudrák alkalmazása, hanem nagyon rövid időn belül képes kifejteni jótékony hatását.

A mudrákat a hinduk és a buddhisták már évezredek óta használják, keletkezésükről nincs információnk.

A mudrák során az ujjaknak szerepük van. A kisujj a víz szimbólum, a gyűrűsujj a földé, a középső ujj a léleké, a mutatóujj a szelet szimbolizálja és a hüvelyujj a tüzet. A különböző mudra során máshogy tartjuk az ujjainkat, a különböző ujjak összeérintése és nyomása segíti, hogy az öt elem egyensúlyba hozása.

Attól függ, hogy milyen fájdalommal küzdünk, arra található mudra. Naponta lehet alkalmazni a kézmozdulatokat, és a problémák esetén több héten keresztül lehet alkamazni.

Amikor a mudrákat gyakoroljuk, akkor az a legfontosabb, hogy ne a fájdalomra összpontosítsunk, hanem a mozdulat kivitelezésére. A kéztartás gyógyító energiájára érdemes koncentrálni, és ne keverjük a mudrákat. Szükséges időt hagyni arra, hogy a test is idomuljon a mudra határaira.

Hiba lenne azt gondolni, hogy a fájdalom és a betegség néhány napos gyakorlattal minden egy csapásra megoldódik. Elképzelhető, hogy akár perceken belül jótékony hatását megérezhetjük, a másik mudránál pedig csak a következő napon érezhető a hatása.

A mudrák akkor érvényesülnek igazán, ha a megfelelően tartjuk az ujjainkat, stabilan tartjuk a kezeinket, nem mozgunk közben. Ezeket a kézmozdulatokat mégis úgy érdemes kivitelezni, hogy ne okozzanak erőfeszítést, vagyis a kezeinket lágyan, finoman szükséges tartani. A mudrák végzése során a lábak sose legyenek keresztbe téve, és ez igaz legyen a kezekre is. A kezek és a lábak keresztezése megtöri a hatást.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegmozaik.co.hu | képek: pixabay.com | videó: https://www.youtube.com/watch?v=4pDP7lrfTEs)