Jump to content

A szép idő hatásai

2019. 10. 22. 19:00

Ősz van, legalábbis a naptár szerint. Az október végi nyár azonban nemcsak meglep mindenkit, hanem hatással van a szervezetünkre.

Kétségtelenül jól esik a napfényben fürdőzni. Ajándékként tekinthetünk azokra a hétvégékre és napokra, amelyek napfényben gazdagok. Ez mind szép, de október derekán túl az őszhöz képest is tíz fokkal több van. Még ha szeretjük is a meleget, a napfényt, tudatunkban az ősz nem így szerepel. A fűtési szezon már megkezdődött hivatalosan, de erre nem volt szükség az idei októberben.

Rekordok dőlnek meg, méghozzá hőmérsékleti rekordok. Kiélvezzük a nyárias idő minden előnyét, azonban elképesztő ez, hiszen majdcsak október végét írjuk. A levelek már őszi pompájukban díszelegnek vagy a fákon, vagy a földön, az emberek pedig nyáriasan lenge ruhában vannak, mert annyira meleg van.

Nem olyan ritka jelenség a vénasszonyok nyara, hiszen mindig is volt, és amikor már elővettük a vastagabb ruhákat, kabátokat, cipőket, mert az időjárás indokolta azt, akkor néhány nap múlva ránk köszöntött a vénasszonyok nyara. Most azonban ez az időszak elég hosszúra nyúlt, és nem panaszkodhatunk a melegre, a napfényre.

Mindamellett, hogy örülünk a kellemes időjárásnak, lehetnek hátrányai is. A megszokottnál jóval melegebb időjárásra a szervezetünk is reagál, méghozzá nem éppen a legmegfelelőbb. A napfény szeretete mellett is olyan tünetekkel számolhatunk, mint fáradtság, fáradékonyság, de még a reakcióidő is lassabb lehet, amely ha a közlekedésben jelentkezik, kifejezetten veszélyes lehet magunkra és más közlekedőkre is.

A reggelek párás, ködös és akár hűvösek lehetnek, amelyek miatt a melegebb öltözködés indokolt, azonban délutánra szinte nyárias meleget élhetünk meg. Ez mindenkit megviselhet, de a reggeli nyirkosabb levegő főleg az idősebb korosztályt viselheti meg.

Az októberi nyár ingerlékenyebbé tehetik az embert, és figyelmetlenebbé is, amely megint csak a közlekedés miatt nagyon veszélyes. A halálos kimenetelű balesetek száma is megnövekedett ebben az időszakban, melynek sok esetben a figyelmetlenség volt az okozója.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegmozaik.co.hu | képek: pixabay.com)