Jump to content

Hogyan lehet kordában tartani az elszabadult koleszterintszintet?

2019. 10. 29. 19:00

Azok vagyunk, amit megeszünk. Igazabb az, hogy olyanná leszünk, amit fogyasztunk. Tehát, ha egészségesen táplálkozunk, akkor jó eséllyel őrizhetjük meg az egészségünket is.

Van, aki igyekszik egészségesen táplálkozni, ám mégis azzal szembesíti az orvosa, hogy a koleszterinszintje magas. Lehet öröklött is, hogy a megfelelő értéknél magasabb a koleszterin, és van, akinek azért magasabb, mert meggyőződése, hogy egészségtudatosan táplálkozik, pedig az inkább csak látszólag az.

Az egészséges táplálkozás mellett sokan azért döntenek, mert vissza szeretnék nyerni egykori alakjukat, nagy fogyásról álmodoznak, mások egészségük érdekében akarnak fogyni. A kettő azonban együtt is járhat, hiszen aki nem elégedett a testével, az saját magával is küzd. Ha lead a kilókból, akkor sokkal inkább elfogadhatja magát, nem mellékesen pedig a szervezetének is jót tesz. Mondjuk a koleszterinszint karbantartását is segítik egyes ételek.

A fehér kenyér helyett a teljes kiőrlésű kenyérfélék a nyerőek. Az ebből készült szendvicsbe bőven kerülhet zöldség, sovány sonka. Nem arról van szó, hogy száműzni kell teljes mértékben a péksüteményeket, de ne minden reggel azzal induljon, hogy a porcukrozott, édes töltelékű péksüteményt nyomjuk magunka.

A hal nemcsak finom eledelünk lehet, de az egészségünk támogatásában is segít. Mi magyarok ritkán fogyasztunk halat, pedig a magas koleszterint segít elkerülni, mert a hal húsa bővelkedik az Omeg-3 zsírsavakban. Sütéshez, főzéshez használjunk inkább olívaolajat, szintén Omega-3, valamint Omega-6 zsírsavakban gazdag.

Az olajos magvak nemcsak finom csemegéznivalók lehetnek, és filmezés, beszélgetés során kiváló ropogtatnivaló, de a natúr, frissen megtört dió, mogyoró, mandula még a koleszterint kordában tartására is alkalmas lehet. Természetesen mértékkel való fogyasztás esetén igaz ez.

A fogyókúrák többségében a rostban gazdag táplálkozás érvényesül, amelyet sok zöldséggel és gyümölccsel lehet elérni leginkább. A vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag gyümölcs és zöldség eleve szükséges a szervezetünk számára, de a rostok elcsíphetik a koleszterint, amelyek így nem tudnak a véráramba kerülni, és így az erek falára sem tud lerakódni a később stroke-ot, trombózist vagy szívbetegséget is okozható koleszterin.

Itt az ősz, a meleg teák fogyasztásának ideje. Természetesen nemcsak ilyenkor lehet, de ősszel és télen az igény is nagyobb a meleg italok fogyasztására. Amennyiben a magas koleszterinnel szeretnénk felvenni a harcot, akkor érdemes gyógyteákat fogyasztani. Érdemes cukor nélkül fogyasztani a teát, citrommal feldúsítva. Tea helyett, mellett a víz a legjobb módja a folyadékpótlásnak. Citrommal dúsítva kiváló a testnek és a koleszterin ellen is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegmozaik.co.hu | képek: pixabay.com)