Jump to content

10 ezres határérték

2019. 11. 19. 19:00

Már majdnem mindenki kezében ott van az okostelefon, és azt használjuk azt annyi mindenre, amit csak kínálhat egy ilyen készülék.

Szidjuk a mai világot, amelyet nagyban befolyásol a technika. Ha hagyjuk, akkor felettünk, gyermekeink felett is eluralkodhat ez. Tény azonban, hogy számos olyan funkcióval rendelkezhet egy okostelefon, amely több ponton megkönnyíti az életünket. Mint mindennek, ennek is megvan az előnye és a hátránya.

Sokan használjuk az eleve beépített, egészségünket támogató alkalmazásokat. Segíthet a mozgás beiktatásában, az aktivitás mérésében és számolhatja, hogy egy nap hány lépést tettünk meg. Mert hivatkozunk arra, hogy nincs időnk a mozgásra, nincs időnk edzőterembe járni. örömmel tölt el, ha egy munkanap alatt a legalább 3-5000 ezer lépést megtesszük, ám a telefonon működő lépésszámláló akkor örül igazán, ha a napi tízezer lépést tesszük meg.

Miért pont 10 ezret? Az egy kirándulós, túrázós nap eredményeként számot jelenthet. Egy átlagos munkanap alatt, még akkor sem biztos, hogy megtesz valaki ennyi lépést, ha többet kell mozognia.

A lépésszámláló funkció az egészségre motiválásért felelős. Mutathatja azt telefon, okosóra és kimondottan az egészséges életmódra motiváló okos karperec. Ez mind szép, és jó, de vajon a napi tízezer lépés reális?

Frusztráló azt látni naponta a kijelzőn, hogy a tízezer lépést még csak megközelítőleg sem tesszük meg. A tízezres határt azért szabták meg, mert a lépésszámláló találmány eredetileg „manpo-kei”-nek nevezték el, amely annyit jelent, hogy „tízezer lépés mérő”. Magyarán akkor teszünk eleget a szervezetünkért, ha ezt a lépésértéket megtesszük. Ha tehát nem lépünk tízezret, akkor várható, hogy betegek leszünk?

Idegesítő, ha a napi értéket csak megközelítőleg tesszük meg. Akkor garantált a betegség? A napi tíz ezres lépésérték azonban nem feltétlenül reális mindenki számára. Ragaszkodhatunk hozzá, de nem biztos, hogy életünkben naponta ennyi lépés belefér. Függ ez az egészségi állapotunktól, korunktól, de azt is figyelni kell, hogy ez az érték nem mindenki számára előnyös.

Rendben, fogadjuk el, hogy a tízezres szám kicsit túllihegett, de akkor melyik lenne az az érték, amelyet ténylegesen meg kellene tennünk saját egészségünkért? Ha már hatezret lépünk egy nap, akkor szuperek vagyunk. A legideálisabb lépésszám a naponta megtett 6-8 ezer lépés, a felső határ pedig a 18 ezer lépés.

Ha tehát azt mutatja a lépésszámláló, hogy a hatezret meghaladta, de nem éri el a tízezret, akkor már elmondhatjuk magunkról, hogy rendszeresen mozgunk. A rendszeresen ennél kevesebbet mért érték azonban betegségekhez segíthet hozzá.

Nem kell elkeseredni, ha 10 ezret nem érjük el. Elégedettek lehetünk a 6-80 ezres lépésszámmal is. Ne frusztráljon az 10.000.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegmozaik.co.hu | képek: pixabay.com)