Jump to content

Fuss a hidegben

2020. 01. 09. 19:00

A mozgás télen is nagyon fontos, de tény, hogy a jó meleg otthonunkból nehezebb kilépni még akkor is, ha az az egészségünket szolgálja.

Akkor is nehezebb rávenni magunkat télen a mozgásra, ha edzőterembe indulunk és akkor is, ha a szabadtéri futást tűztük ki célul. Edzőteremben is lehet futni futópadon, de többen a természetben teszik meg mindezt, mert a környezet sokkal jobb. A hideg sokakat nem tántorít el attól, hogy kimozduljanak. Még a szabadtéri futástól sem, mások pedig vagy lemondanak a sportól erre az időszakra, vagy olyan választanak, amelyet otthon is el tudnak végezni.

A futás nagyszerű mozgásforma, amelyet ha a szabadban végzünk, akkor ingyenes. Aki olyan ügyes, hogy erőt tud venni magán, és futásra adja fejét a hidegben is, nem árt magának, ha betart néhány szabályt.

Elrémiszthet a mínusz fok, de a hideg levegő nem árthat. Természetesen ehhez megfelelő öltözet szükséges. Nem a mennyiség, inkább a minőségre kell odafigyelni. Mára már olyan futóöltözetet lehet vásárolni, amely melegen tart, de a verejtéket megfelelően elvezeti, átengedi, így a megfázás elkerülhető. A meleg zokni, a könnyű és jó futócipő, a sapka szükséges kiegészítője a téli futásnak.

Durr bele nem kezdünk bele a futásba a melegebb évszakokban sem, de télen még inkább oda kell arra figyelni. A hideg következtében összehúzódnak az erek testünkben azért, hogy a legfontosabb szerveket tudja megfelelően működtetni. Mozgás hatására azonban az erek tágulnak. Azért szükséges a bemelegítés, hogy ne minden átmenet nélkül terheljük az érrendszerünket. A bemelegítés ideje alatt az erek fokozatosan tudnak tágulni, és mire nekikezdünk a futásnak, már sokkal jobban reagálnak a megfelelő oxigénszállításra.

Mindegy, hogy reggelre vagy délutánra időzíted a téli futást, elképzelhető, hogy azt már csak sötétedés idejére tudod teljesíteni. A biztonság érdekében legyen rajtad olyan ruha, amely a visszaveri a fényt, a jobb láthatóság érdekében. Emellett más biztonsági szempontokat is szem előtt kell tartani. A lejegesedett útszakasz csúszásveszélyt tartogathat. A sötétben nem minden bukkanót veszünk észre, főleg nem sötétben. A téli természet csodáira is rácsodálkozhatunk, de némi veszélyt így mindenképp vállalunk.

Aki nem akar a mínusz fokokban futni, megteheti konditeremben is. Ám a konditeremig is el kell jutni valahogy. A futás mindenhogy futás, bárhol is történik. Mindegyik módjának megvan a maga előnye és hátránya. Bármelyiket választjuk, jót teszünk.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegmozaik.co.hu | képek: pixabay.com)