Jump to content

A téli sport veszélye a térdre

2020. 01. 14. 19:00

Aktualitását élheti a síelés. A síszezon már javában tart, és a környező országok havas tájait meghódították a téli sportok szerelmesei.

Sokan indulnak útra ebben az időszakban, hogy kikapcsolódhassanak. A nyár még messze van, a nyaralás megtervezése azonban már most aktuális lehet. Amíg oda kerül a sor, hogy a nyári vakációnkra készülődjünk, elmehetünk síelni is.

Gyönyörű a hóval borított táj, és csábítók a sípályák lejtői, de természetesen magában rejti a sérülés lehetőségét. A síelés, snowboradozás, korcsolyázás során megnő az elesés és más sérülés veszélye. Míg egyes sportsérülés magától meg tud gyógyulni, csak pihentetésre van szükség, addig némelyik esetében komolyabb beavatkozás szükséges.

A téli sportokra jellemző veszélyt jelenthet az elesés, azonban elesni sem kell, a gyors irányváltoztatás is megterheli az ízületeket. Jellemzőek a térdsérülések. A hirtelen mozdulatot a térdszalagok nem bírják a végtelenségig, elszakadhatnak.

A térdízületi keresztszalag-szakadása az a fajta sérülés, amely síeléskor tipikus sérülés lehet, azonban ez magától nem gyógyuló sérülés, műtéti beavatkozásra is szükség lehet. emellett még nagy fájdalommal is járó sérülés, amelyet ráadásul még hosszabb lábadozás is követhet.

A sikeres műtét után nemcsak a sebnek kell gyógyulnia. Hosszas gyógytorna szükséges ahhoz, hogy ugyanolyan mozgásszabadságot élvezzen az, aki átesett egy keresztszalag-szakadáson, mint a sérülés előtt.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegmozaik.co.hu | képek: pixabay.com)