Jump to content

Inhalálj jól

2020. 01. 30. 19:00

Influenza, megfázás, nátha. Mindegyik esetében kellemetlen és fájdalmas tünetek jelentkezhetnek, amelyeket mihamarabb le akarunk gyűrni.

A megbetegedések időszakát élhetjük. A felturbózott immunrendszer mellett is jelentkezhetnek kellemetlenségek, amelyeket ha időben elcsípünk, akkor könnyűszerrel el is tudunk mulasztani. A megfázás és nátha sok esetben lábon kihordott, és gyógyszerekkel, otthoni kúrálással orvosoljuk problémánkat. Az egyik kellemetlenség, amely a nappalunkat és az éjszakánkat is elronthatja, az az orrdugulás. A gyógyszertárban kapható orrcseppek és orrspray-k mellett sokan nyúlnak vissza olyan népi gyógyászati módszerhez, mint az inhalálás. Ma már erre külön gép is kapható, azonban ennél puritánabb módon is meg lehet oldani. A meleg gőz nemcsak segít a betegségek gyorsabb leküzdésében, de a meleg jól is esik náthás állapotban és télen.

A szabad légutak biztosításával a közérzetünk is jobbá válhat és a gyógyulás is gyorsabbá tehető. Nemcsak az orrdugulás esetén alkalmazzuk az inhalálást, hanem ha az arc-, orr- vagy homloküreg gyulladása esetén, köhögés csillapítására is.

Az inhalálást úgy érdemes időzíteni, hogy azután már ne érjen minket hideg levegő. A forró gőzben megizzadunk, ezért lefekvés előtt érdemes elvégezni.

Az inhalálást lehet géppel is végezni, de ennél egyszerűbben, gép nélkül is kivitelezhető. A felforralt víz (de nem forrásban lévő) fölé kell hajolni, és egy nagyobb törölközővel fedjük le a fejünket, hogy a gőz ne tudjon azonnal elillanni. Ha nincs otthon semmilyen gyógynövény, akkor a sós vizes inhalálás is megteszi. A legtöbben azonban kamillavirágzatot szoktak leforrázni és azzal melegítik, gőzölik magukat.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegmozaik.co.hu | képek: pixabay.com)