Jump to content

Jelentős különbség, tisztázzuk!

2020. 02. 04. 19:00

Közös jellemzőjük, hogy mindegyikük betegséget okoz, és a tünetek kellemetlenek, fájdalmasok. Baktérium és vírus között nemcsak az elnevezés a különbség.

Összekeverjük a baktériumokat a vírussal, de talán tényleg csak az a hasonló köztük, hogy megbetegítenek. Azaz nem igaz, abban is hasonlítanak, hogy mindenhol megtalálhatók, rengeteg van belőlük.

Mind felépítésükben, mind tüneteikben kezelésükben mások.

A vírusok leglátványosabban abban különböznek a baktériumoktól, hogy jóval kisebbek. A vírusoknak nincs anyagcseréjük, vagyis nem is táplálkoznak és szaporodni sem tudnak önállóan. Ez azt jelenti, hogy a megsokszorozódásukhoz egy olyan gazdasejtre van szükségük, amely ezt megvalósíthatja. Azt is úgy teszi meg, hogy a gazdasejtet arra kényszeríti, hogy a vírus saját fehérjéit termelje a sajátja helyett. A vírusok lényegében olyan, mintha nem is élnének. Nincsen sejtfaluk és citoplazmájuk. Az örökítőanyagot egy külső burok védi csak. Ezzel szemben a baktériumok mérete jóval nagyobb és ezt a testet is a citoplazma alkotja, amely az örökítőanyagot is tartalmazza.

Csak így olvasva is érezhető a sok különbség. Talán ezt nem is tudtuk, azonban egyértelmű, hogy így az ellenük folytatott harcot is máshogyan kell vívni.

Az alábbi mókás videó nemcsak kreatív, de nagyon hatékonyan mutatja meg, hogy milyenek, mikre képesek a vírusok és a baktériumok. Talán így egy életre belénk rögzül a különbség.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegmozaik.co.hu | képek: pixabay.com | videó: https://www.youtube.com/watch?v=EHbTqMbHxwk)