Jump to content

A szellőztetés télen is elmaradhatatlan, de mikor tegyük meg?

2020. 02. 13. 19:00

Télen máshogy szellőztetünk, hiszen az otthonunk meleg levegőjétől nem akarunk megszabadulni. A szellőztetés mindenkor szükséges.

Alig várjuk, hogy beköszöntsön végre a tavasz, de talán annál is jobban várjuk azt az időszakot, amikor már akár napközben résnyire kinyitva hagyhatjuk az ablakot, így friss és üde lehet az otthonunk. Még tél van, és bár már egyre közelebb járunk a tavaszhoz, eszünk ágában sincs egész napra nyitott ablakkal hagyni otthonunkat. Máshogyan kell megoldani azt, hogy friss levegőt engedjünk be. Ezt a szellőztetéssel tudjuk megvalósítani.

A legtöbbünknek szokása, hogy reggel első dolga legyen az ablak, ajtó kinyitása. Az elhasznált levegő kicserélésével felfokozhatjuk a reggeli ébredést és az otthonunk levegője is kellemesebbé válhat.

Munkából, iskolából hazaérve is tapasztalhatjuk az állott levegőt otthonunkban, ezért délután is szellőztetünk, azonban ez az időpont nem biztos, hogy a legjobb választás akkor, ha nagyvárosban élünk. A forgalmas utaktól és a belvárosi nyüzsgéstől távol eső otthonok levegőjét nyugodtabban cserélhetjük. A kipufogógázok, valamint a fűtési szezonból eredő égéstermékek belélegzése veszélyes a gyermekekre nézve, de a hurutos betegségekben szenvedőkre is.

A nagyvárosi, autóktól hemzsegő településeken a légszennyezettség magasabb arányú, ezért a szellőztetést a hajnali vagy kora reggeli órákban érdemes megejteni. Ilyenkor nemcsak oxigéndús levegőre cseréljük az elhasználtat, hanem az esetleges baktériumok, vírusok és gombák megtelepedését, megbetegítését is elkerülhetjük.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegmozaik.co.hu | képek: pixabay.com)