Jump to content

5 dolog, amit tenned kell, amikor hurutosan köhögsz

2020. 02. 24. 16:14

A hurutos köhögés számos betegség kísérője lehet: az egyszerű náthától kezdve akár krónikus légzőszervi probléma tüneteként is felbukkanhat. Ami biztos, hogy megkeseríti a mindennapokat, ráadásul az éjszakai pihenést is ellehetetleníti. A hurutos köhögés egy ösztönös, feltétlen reflex, a célja az, hogy a légutakból eltávolításra kerüljenek azok a váladékok, baktériumok és vírusok, amik a problémát okozzák. Maga a köhögés tehát hasznos, de nagyon kellemetlen, fájdalmas és zavaró tud lenni. Mit tehetsz, hogy megkönnyítsd a betegség lefolyását? (x)

Legyen magasabb a páratartalom!

 

A legtöbb köhögésre jótékony hatással van a magasabb pártartalom, ezért szükség esetén érdemes gondoskodnod róla, hogy növeld a lakásban a páratartalmat. Erre a célra a legjobbak a fiziológiás sóoldatot párologtató készülékek, ugyanis a hideg pára sokkal többet tud segíteni a köhögéscsillapításban.

Egyes esetekben a meleg párás gőzölés is segíthet, pozitív hatása lehet a gyógynövényes forrázattal való inhalálásnak, azonban bizonyos betegségek esetén (pl. krupp) még ártalmas is lehet a gőzölés. Ha mégis utóbbi mellett döntenél, feltétlenül figyelj rá, milyen hatást vált ki belőled, és ha nem érzed jobban magadat, akkor inkább mellőzd a gőzölést.

Ne szüntesd meg a köhögési ingert!

 

Néhány átköhögött óra után úgy érzi az ember, hogy jó lenne ennek az egésznek véget vetni, nemhogy néhány nap után, azonban az ingert nem szabad megszüntetni hurutos köhögés esetén. Pontosan azért, mert maga a köhögés hasznos folyamat, csak nyákoldókkal célszerű segíteni a szervezet működését. Az esetenként sűrű váladék így felhígul, könnyebb felköhögni, gyorsabban eljut a légutak felsőbb részeibe. Ha a mikroszkopikus csillószőrökre nem ragad rá olyan könnyedén a nyák, akkor a teljes folyamat gyorsabban és gördülékenyebben zajlik.

TIPP:

A nyákoldók jellemző módon szirup vagy csepp formájában szerezhetők be, és többnyire a növények jótékony hatásaira támaszkodnak, így aztán vény nélkül is kaphatók.

Ilyen a borostyánlevél tartalmú Prospan® * szirup is, amely egyszerre görcsoldó, nyákoldó, gyulladáscsökkentő és köhögéscsillapító hatású.

Mindig igyál eleget!

 

A nyákoldók hígítják a letapadt váladékot, azonban sokkal nehezebben tudják ellátni a feladatukat, ha nem iszol eleget. Akárcsak a szervezet többi területére, úgy a légzőszervekre is igaz, hogy a megfelelő folyadékfogyasztás alapvető az egészséges működés szempontjából. Különösen fontos ez a szempont akkor, ha felüti valamilyen betegség a fejét: a hurutos köhögés során annál nehezebben ürül ki a nyák, minél sűrűbb a váladék.

A hígításról azonban nem csak a nyákoldók gondoskodhatnak, hanem az elégséges folyadékbevitel is. Lázas megbetegedés során egyébként is nagyon lényeges a bőséges vízpótlás, de köhögés mellett erre még nagyobb figyelmet kell fordítani. Akár tiszta víz, akár tea, esetleg higított gyümölcs-és zöldséglevek társaságában, de mindig nagyon ügyelj rá, hogy elegendő folyadékot igyál, ha köhögsz!

Kerülj mindent, ami irritál!

 

A légzőrendszer nagyon érzékeny terület, hiszen alapvető az életben maradáshoz és már nagyon rövid idő is elegendő ahhoz, hogy az oxigénhiány komoly problémákat okozzon a szervezetben. Nagyon lényeges, hogy mindent megtegyél annak érdekében, hogy a köhögéstől a lehető leghamarabb megszabadulj, és ennek szerves része, hogy minden irritáló dolgot kizársz az életedből.

Ha hurutos köhögés kínoz, kerülnöd kell a magasabb légszennyezettséggel járó területeket, szükség esetén akár maszkot is felvehetsz.

Természetesen erősen irritáló a dohányzás, amit a köhögés megjelenése esetén azonnal fel kell függesztened. Kevésbé egyértelmű, de a korábban is említett forró pára (ami nem csak direkt gőzölés, hanem főzés, fürdés, vagy akár szaunázás során is keletkezhet), ugyancsak hátráltató tényező lehet – érdemes figyelned, tested miként reagál ezekre a körülményekre!

A külső gondoskodásra is ügyelj!

 

Sokat segíthet a hurutos váladék feloldásában az is, ha külsőleg fogsz bele a kezelésbe. A hátadra és a mellkasodra kent, kifejezetten erre a célra készült termékek segítenek felszakítani a nyákot, és olyan illóanyagokat tartalmaznak, amik a könnyedebb légzésről gondoskodnak. Leggyakrabban eukaliptusz kerül ezekbe a termékekbe, hiszen köptető, gyulladáscsökkentő és még görcsoldó hatása is van, de gyakran a fenyőből kinyert terpentinolaj is a krémek szerves részét képezi.

A mellkas bedörzsölőket éjszaka ajánlatosabb alkalmaznod, ugyanis csökkentik a köhögést, segítenek nyugodtabban, mélyebben aludni, ami a gyógyulás szempontjából nagyon lényeges.

* A Prospan® szirup és csepp borostyánlevél száraz kivonatát tartalmazó, vény nélkül kapható gyógyszerek.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

(Forrás: szerkesztőség)