Jump to content

Séta az egészség és a fittség jegyében

2020. 02. 25. 19:00

Sokakat csábít a jobb idő mozgásra, de az elszántabbak télen-nyáron, esőben és égető napsütésben is időt szakítanak a futásra, az egyik leggyakoribb és legkedveltebb mozgásformára.

A futás bármennyire hatékony, ingyenes mozgásforma, nem kedveli mindenki. Ha ez a sor rád is illik, akkor sem kell elkeseredned. Se értéktelenebb, se kevesebb nem vagy azzal, ha nem szeretsz futni. Attól még lehetsz egészséges, és egészségtudatos. Más mozgást is választhatsz, ami a fittségedet és az egészségedet szolgálja.

Ha pedig hasonlóan ingyenes mozgásra vágysz, amelyet a szabadban is végezhetsz, akkor a séta kimondottan jó lehet. A sétát ráadásul edzőteremben, futópadon ugyanúgy végre lehet hajtani.

Ez a fajta séta nem azt jelenti, hogy óvatos tempóban elsétálsz A-ból B-be, hanem egy erősebb, de gyalogló tempót veszel fel. A természetes séta gyorsaságát felfokozva teszel meg egy kisebb szakaszt, majd rágyorsítasz. Fáradtság esetén sem állsz meg, csupán a tempón csendesítesz kicsit, majd a szusszanó után újból megnövelheted a tempót.

Az intervallum séta akár a futáshoz is kedvet hozhat később, de ha nem ez a fő szempont, akkor is növelheti az állóképességed, erősítheti a szíved, javíthat a keringésen és kíméletes az ízületekre nézve.

Naponta ugyanannyi időt elegendő a sétára fordítani, a lényeg azon van, hogy a tempót növeld, majd csökkentsd, de ne állj meg.

Egy-egy alkalom során elegendő fél órás intenzív séta, és ha még a fenék és has izmaira is ügyelsz, hogy feszesek legyenek, akkor csodás átalakulás kezdődhet el testedben. Emellé természetesen az egészséges étrend is dukál.

A bemelegítést ne hagyd el, mint ahol a levezetést sem. Közötte pedig váltsd az intenzív és lazább sétát.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegmozaik.co.hu | képek: pixabay.com)