Jump to content

Csak egy kézmosás lenne?

2020. 03. 05. 19:00

A koronavírus hatása nemcsak az egészségügyben jelenik meg, hanem a gazdaságban is. A vírus terjedésében az egyik tényező az ember.

Mit teszünk akkor, ha fertőző betegek vagyunk? Elsősorban látnia kell az orvosnak, aki nem engedi, hogy ebben az állapotban és fertőzőként közösségbe menjünk, vagyis otthonmaradásra ítél.

A kórokozók terjedése ellen megfelelő védelmet jelenthet a kézmosás, méghozzá az alapos kézmosás. Méghozzá az alapos és szappanos késmosás. De hogy a fertőző betegségek megelőzése még alaposabb legyen, és ne hurcoljanak be betegségeket külföldre, már a reptereken meg kellene ejteni az alapos kézmosást.

Egy amerikai egyetem kutatói szerint sokkal hatékonyabb lenne a megelőzés, ha az emberek sokkal jobban odafigyelnének arra, hogy mennyiszer és milyen módon mosnak kezet. Nemcsak a koronavírus elleni védekezésben lenne ez fontos, hanem minden más fertőző betegség elkerülésének alapvető feltétele az, hogy az emberek ügyeljenek a személyes higiéniájukra, amellyel másokat is megvédenének. Az ilyen hozzáállással és szokással nagyban csökkenteni lehetne minden fertőző betegség terjedését.

A betegségek egész világot meghódító útjukra indulhatnak, ha a hordozójuk repülővel közlekedik. A kutatás alapján pedig az derült ki, hogy a reptéren előforduló utasoknak csak a húsz százaléka most kezet olyan alaposan, hogy minimálisra csökkenti a fertőzést. A nagyobb százalékát azok az utasok teszik ki, akik a nem alapos kézmosás híján, van annak teljes mellőzése miatt mindent megfertőznek, amihez csak hozzáérnek.

A repülőtéren megforduló emberek jelentős része használja a mosdókat, de még van, aki ezután sem ügyel a kézmosásra. Aki mégis, az sem biztos, hogy úgy teszi meg, hogy azzal ne fertőzné meg a környezetét vagy azt, amit megérint.

Nagyobb biztonságban lenne a világ, ha az emberek jobban ügyelnének magukra, ezáltal a környezetükre és így a világra is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegmozaik.co.hu | képek: pixabay.com)