Jump to content

Veheted komolyabban a böjt idejét

2020. 03. 10. 19:00

Közeleg húsvét, de előtte böjti időszakot élnek meg a vallást követők. A böjtöt vallástól függetlenül is lehet és érdemes is tartani.

A húsvétot megelőző negyven nap a nagyböjt ideje, így február 26-án már bele lehetett kezdeni abba. Vallási indíttatásból is lehet ezt követni, mert a böjtölés testi és lelki megtisztulást is adhat. A böjt azonban azok számára is hasznos lehet, akik nem vallásosak, azonban érzik, hogy testük anyagcseréje nem működik a legjobban, valamint néhány plusz kiló felkúszott a téli időszakban. A kevesebb mozgás és a magasabb kalóriabevitel okozta hízás talán már szemmel is látható, de az egyáltalán nem kívánt. Nevezzük böjtnek, de akár diétaként is emlegethetjük azt, ha csökkentett mennyiségű kalóriával számolunk, és étrendünkből kihagyunk bizonyos összetevőket.

Alkalmazzuk az időszakos böjtöt. A böjt szó legtöbbünkben a koplalás fogalmát hívja elő. Éhezés, sóvárgás az ételek után. Hosszú böjt idején ez így is lehet, de azt nemcsak nehéz tartani, hanem egészségügyi szempontból átfordulhat negatívumokba. A hosszú böjt egy ideig mutathatja áldásos hatásait, de ha túl sokáig tartjuk magunkat a szigorú böjthöz, akkor az még a szervezetünkre nézve is káros lehet.

A rövidebb, időszakos böjtök között népszerű az úgynevezett időszakos evés. Természetesen az sem mindegy, hogy napközben mit és mennyit fogyasztunk, azonban egy meghatározott időn túl már semmilyen étel nem juthat le a gyomorba. A legeredményesebb az, hogy a vacsora és a reggeli között 12 óra eltelik. Ugyan böjtről van szó, mégsem kíséri éhezés.

Az időszakos böjt másik módja az, hogy heti két napot kell kijelölni, amikor csökkentett energiabevitellel látjuk el a szervezete, a másik öt napon pedig egészségesen, de bőségesen táplálkozunk.

A rövidebb böjtök azt jelentik, hogy odafigyelünk arra, hogy mit fogyasztunk és mikor, amelynek következtében a testünkben számos ponton pozitív változások indulhatnak be. Ha jobban érezzük magunkat a testünkben, úgy a lelkünk is könnyebb lesz, és a tavasszal együtt még aktívabbá is válunk. Irány a természet!

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegmozaik.co.hu | képek: pixabay.com)