Jump to content

Tenni és nem tenni, ez a feladat

2020. 04. 02. 19:00

Járvány van, érzi is mindenki. Ha nem is a betegséget, akkor a megelőzés érdekében tett óvintézkedéseket tartjuk be sokkal jobban, és van, amit most nem ajánlatos tenni.

Amit nem ildomos tenni, az a közösségbe járás. Nem véletlenül zárták be az iskolákat a gyerekek elől, nem véletlenül korlátozták az üzletek nyitva tartását és egyéb szabályok betartása is szükséges. A legalább másfél méteres távolságtartás, az alapos kézmosás, a köszönések más módja (kézfogás helyett a könyökök vagy a lábfejek összeérintése vagy ezek teljes mellőzése) most teljesen általánossá válik. Éppen úgy, mint a maszk és gumikesztyű viselete.

Nagyon sokan kényszerültek otthonukba, és ha már otthon kell maradni, akkor az alapos takarításra is ügyelni szükséges. Azokat a tárgyakat gyakrabban érdemes fertőtleníteni, amelyek minden napos használatban vannak.

A lelki egészségre is ügyelni szükséges, és a bezártság idején ez különösen nehéz lehet. Még jó, hogy rendelkezésünkre áll a telefon és az internet, mint a kapcsolattartás módjai. Az idősebb, veszélyeztetett korosztály számára különösen fontos a szabályok betartása, de a nem veszélyeztettek is kerüljék a tömeget. Vagyis ne a csúcsidőben intézzék el bevásárlásokat.

Összefogással jobban megvalósíthatók a ránk mért nehézségek. Amennyiben nem a veszélyeztetett korosztályhoz tartozunk, lehetséges, hogy van a közvetlen környezetünkben vagy a rokonságunk olyan idős személy, akinek nincs segítsége, társasága. Ajánljuk fel számukra segítségünket, amely lehet, hogy csak bevásárlást, gyógyszer kiváltását jelenti, esetleg egy telefonhívással is lehet enyhíteni a bezártságon.

A tavaszra, de még a nyárra tervezett kirándulásokat, utazásokat is a legtöbb szállásadó lemondja, időpont eltolását javasolja. Ha a szállásadó nem, akkor is gondolkodjunk el ezen a lehetőségen. Megvédhetjük magunkat és a környezetünket is a vírusfertőzéstől.

Nemcsak a koronavírus fenyeget most, bármilyen probléma jelentkezhet. Ebben az esetben is a telefonálás az, ami alapján bejelentkezhetünk, segítséget kérhetünk orvosunktól, hogy mi a teendő.

Otthon kell maradnunk, így talán az interneten is többet böngészünk, gyakrabban szól a televízió és a rádió, de óvatosan bánjunk az információkkal. Nem szükséges mindent elhinni, befogadni.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegmozaik.co.hu | képek: pixabay.com)