Jump to content

Hidegben nagyobb az inger

2020. 04. 07. 19:00

Nem az életünket megváltoztató felfedezést osztunk most meg, azonban mindenkit érintő jelenségről van szó. Mégpedig arról, amikor hidegben hamarabb kell pisilnünk.

Szükségleteink vezérelnek, azaz motivál, hogy kielégítsük azokat. Egy télen megszervezett kirándulásnál hiába vagyunk előrelátóak és látogatjuk meg a mosdót mielőtt útnak indulnánk, és hiába vagyunk beöltözve, valószínűleg indokolatlanul hamarabb szeretnénk kisdolgunkat elvégezni.

A tudósokkal is megtörténhetett hasonló eset, ezért igyekeznek is erre magyarázatot adni, de az az igazság, hogy teljesen biztos választ még nem kaphatunk. Egyelőre az tűnik legkézenfekvőbbnek, hogy a testünk védelmi reakciója ez a hideg ellen. Azt eddig is tudtuk, hogy amikor hidegben vagyunk, fázunk, a testünk hőmérséklete is csökkenni kezd, ez pedig a vérerek leszűkítésével jár. Az erek összeszűkülésével az is együtt jár, hogy az ugyanakkora mennyiségű vérnek a szűkebb járatokon kell átpréselődnie, ezért a vérnyomás megemelkedik. Ezen a nyomáson próbál a test úgy segíteni, hogy a vese extra munkába kezd annak érdekében, hogy a vérből kiszűrje a folyadékot, ezzel is könnyítve a vér útját. Márpedig, ha a vesék dolgoznak, akkor az vizeletkiválasztással jár, így sűrűbben keressük fel a mellékhelyiséget. A húgyhólyagban felgyűlt vizelet ráadásul hőveszteséget jelent, ezért a felesleges folyadéktól minél hamarabb meg kell szabadulni.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegmozaik.co.hu | képek: pixabay.com)