Jump to content

Lényeges dolgok, amire nem figyelünk kézmosás során

2020. 04. 09. 19:00

Egy valamire mindenképp jó a koronavírus. Megtanulunk helyesen kezet mosni, mert bár napi megszokott tevékenységünk, a vírus megjelenése előtt nem figyeltünk ennyire oda erre.

Az is egy előnye a járványnak, hogy jobban odafigyelünk embertársainkra, többet foglalkozunk a családunkkal, több időt együtt tölthetünk. A járványügyi helyzet első idejében mindenfelől kaptuk az információt, hogyan is kell helyesen kezet mosni.

Nos, a helyes kézmosás módja és időtartama sem mindegy. Akkor nagyobb annak esélye, hogy elpusztulnak a kórokozók, ha legalább harminc másodperen át, szappannal mossuk a kezeinket. Márpedig általánosságban véve, koronavírus előtti időszakban úgy mostunk kezet, hogy erre nem ügyeltünk. Az alapos, 20 vagy még több ideig tartó kézmosás sem jelent semmit, ha vizes kézzel nyúlunk hozzá a csaptelephez, az ajtóhoz, a kilincshez. Otthoni körülmények között is ügyelni kell most a higiéniára és a fertőtlenítésre, de a helyes módon elvégzett kézmosást is megsemmisíti az, ha hozzáérünk fertőzött tárgyakhoz.

Otthon is használjunk törölközőt a kézszárításhoz, de más mosdók használata során könyökünk, lábaink segítségével nyissuk és csukjuk az ajtókat, papír törlőkendővel zárjuk el a csapot. Az automatikus szappanadagoló és az érintéssel működő csap most kimondottan kényelmes és higiénikus megoldás. Különösen más mosdókban járva kell arra ügyelni, hogy kézmosás után lehetőség szerint semmihez se érjünk. Az sem ciki ezekben az időkben, ha a kézszárítás után felvesszük a kesztyűnket.

Amúgy is abban a szakaszban vagyunk, hogy otthon kell maradnunk. Így sem kell az esztétikumról lemondani, és odahaza is lehetünk csinosak, viselhetünk ékszereket, de nem árt tudni, hogy a gyűrűk most azt a felületet jelenthetik, amelyeken a kórokozók megtapadhatnak, és az alapos kézmosást is megnehezítik.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegmozaik.co.hu | képek: pixabay.com)