Jump to content

Ennyit a távolságról

2020. 04. 21. 19:00

A manapság leggyakrabban emlegetett szavak közé bizonyára a koronavírus tartozik. Az otthonmaradás, a kézmosás és a távolságtartás most a legfontosabb.

Hazánkban még ezt kell követnünk, de azokban az országokban, ahol már csökkent a megbetegedések és a halálozások aránya, ott kezd az élet visszatérni a régi kerékvágásba. Ez azt jelenti, hogy a korlátozásokat kezdik lazítani. Márpedig arról is szólnak, hogy akár két évbe is telhet az, hogy a távolságtartással, az óvintézkedésekkel teljesen csitítani lehessen a Covid-19-et.

1,5 méter távolságban határozták meg azt a távolságot, amely a koronavírus elkerülése érdekében hasznos. Sőt, ebben a nehéz időszakban a szociális távolságtartás az, amivel a leghatékonyabban lehet védekezni a megbetegedés ellen. Elég egy köhögés, egy tüsszentés és a kiáramló váladék a környezetünkben bárhol megtapadhat. A WHO szerint 90 cm-es távolság szükséges ahhoz, hogy a koronavírus meg se közelítsen minket. Minél közelebb állunk másokhoz – pláne, ha van közöttük a koronavírussal fertőzött – sokkal nagyobb az esély a megbetegedésre. Egy szimulációval azt is bizonyították, hogy még a másfél méter sem elegendő. Nem árt, ha nyújtunk a távolságon, és meghagyunk akár 2 métert is magunk között. Ez is csak abban az esetben igaz, ha a körülöttünk lévők egyike sem tüsszög és köhög. Tüsszentésnél ugyanis szükség lenne a közel 10 méterre, köhögés esetén pedig a legalább 5 méter távolságra.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegmozaik.co.hu | képek: pixabay.com)