Jump to content

Stop gyomorsav!

2020. 06. 09. 19:00

Az emésztés már a rágással megkezdődik, de a gyomorsav nagyban hozzájárul a tápanyag feldolgozásában.  Ha azonban sok van belőle, kellemetlenséget is okozhat.

Egy-egy kiadósabb étkezés során érezhettük már a gyomorsav hatását, amely nemcsak kellemetlen, de akár fájdalommal is járó lehet. Ha csak alkalmanként, egy nagyobb evészet után jelenik meg, akkor tudjuk, hogy a mértékletesség ennek elkerülésében segíthet. A refluxszal élők számára nemcsak az étrendjében, hanem az életmódjában is változásra van szükség.

A reflux leküzdésében a testmozgás kulcsfontosságú, ugyanis a sportolás, bármilyen aktív mozgás segíti az emésztést is. Azt azonban érdemes figyelembe venni, hogy a sportolást ne közvetlenül az étkezés utánra időzítsük. A szervezetünknek szüksége van a nyugodt emésztésre.

Meg kell szabadulni a káros szokásoktól. Főleg a dohányzás az, ami erősítheti a gyomorégést, ám még a passzív dohányzás is hatással lehet a refluxosokra, ezért a dohányfüst belélegzését mindenképp kerülni szükséges. Az alkoholra is ugyanez az érvényes.

Természetesen az is hatással van a refluxra, hogy mit és mikor fogyasztunk. Kerülni kell a magas zsírtartalmú ételeket, ahogy hanyagolni érdemes az erősen fűszeres ételeket, a szénsavas üdítőitalokat. Gondot okozhatnak a hagymafélék is, az édességek, a kávé.

Fontos szempont a gyomorsav túltengésének elkerülése érdekében az, hogy milyen ételt fogyasztunk, valamint az is, hogy mikor és milyen módon. Kerüljük az esti evést, napközben is a kisebb és többszöri étkezés a javasolt.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegmozaik.co.hu | képek: pixabay.com)