Jump to content

Nemcsak a nyár okozhat fokozott izzadást

2020. 06. 23. 19:00

Nyár van, bár a nyár a párás meleg formáját mutatja leginkább, de az izzadás így is életünk részét képezi.

Az izzadás, a túlzott verejtékezés több, mint kellemetlenség. Akár komolyabb betegség jelzéseként is megkeserítheti életünket.

Nyáron elfogadjuk, ha jobban izzadunk, hiszen több folyadékot is viszünk be a szervezetünkbe. Azonban még így is van az a fokú verejtékezés, amely sokkal intenzívebb vagy indokolatlan. Ekkor már abban is lehet gondolkodni, hogy talán valami más is állhat annak hátterében.

Az egyik ok, amely a fokozott izzadást okozhatja, az a vércukor szintjének ingadozása lehet. A vércukor szintjének hirtelen esése vagy emelkedése kellemetlen és hirtelen rosszulléttel társulhat, amely mellett a verejtékezés is megjelenik.

A hormonok szintjének változása is sok mindenben ludas lehet, így a fokozott verejtékezésben is szerepük lehet. A változókort megelőző időszakban már jelentkezhet a nagyobb mértékű izzadás, majd feltűnhet a hőhullám, a szédülés, a feszültség, alvászavar is.

A hormonok szerepet játszhatnak abban is, hogy a pajzsmirigy rendellenes működésbe kezd, így annak túlműködésének egyik látványos tünete lehet a fokozott verejtékezés. A pajzsmirigy túlműködése következtében arra a szervezet is reagál, az anyagcsere felgyorsul, izzadás, remegés, szapora szívverés is jelentkezhet.

Felgyorsult és túlterhelt világban élünk, amelyhez kénytelenek vagyunk igazodni, ám nem mindig tudjuk tartani a lépést. Sokszor idegeskedünk, a mindenfelé megfelelés nagy terheket ró ránk, és bizony a stresszre a testünk izzadással reagálhat.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegmozaik.co.hu | képek: pixabay.com)