Jump to content

A napos idő intelme

2020. 07. 07. 19:00

Épp egy hidegfront tört ránk, amely esőt és hűvösebb időt is hozott magával, de azt megelőzően hőség és kánikula volt, a front átvonulása után újból nagy melegre számíthatunk, hiszen nyár van.

A nyár is mutathatja kissé hűvösebb oldalát, amikor nem kell félnünk a leégéstől, a hőgutától, de alapjában véve mégiscsak az a jellemzőbb, hogy bővelkedünk a napsütésben, a nap erejében. A szabadságunkat, a nyári szünetünket, a hétvégéket, de még a dolgos hétköznapok után is igyekszünk a szabadban lenni. Amennyire lehetőségünk adódik, még a vízpartokat is felkeressük, hogy fürdőzhessünk. A kertészkedés, a ház körüli munka, a szabadban való játék, fürdés, napozás annak lehetőségét is magában hordozza, hogy a kelleténél többet ér a nap. Ez nemcsak a bőr lepirulásával és leégésével járhat, hanem napszúrással is.

Honnan ismerhetjük fel, hogy napszúrást kaptunk?

A napszúrás akkor következik be, ha sokat voltunk a napon, nem találtunk árnyékos helyet, emellé nem fogyasztottunk kellő folyadékmennyiséget. A napszúrás kellemetlen és fájdalmas tünetekkel jár, úgymint hányás, hányinger, fejfájás, szédülés, szomjúságérzet, hőemelkedés, eszméletvesztés.

Ha ezeket a tüneteket tapasztalod magadon, sürgősen keress árnyékos helyet, de még jobb, ha hűvös és sötét helyiségbe húzódsz vissza. Nem árt frissítő zuhany, de jobb híján a vizes borogatás is sokat segíthet. Kulcsfontosságú a folyadékpótlás, pláne, ha azt az állapot kialakulása előtt elhanyagoltad.

Erősebb fejfájás esetén érdemes a megfelelő gyógyszerrel csitítani azt. A napszúrás talán étvágytalanság formáját is tapasztaltad magadon, így utána is könnyű ételeket érdemes fogyasztani.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegmozaik.co.hu | képek: pixabay.com)