Jump to content

Amikor „leesik a cukor”

2020. 07. 09. 19:00

No, de nem a csomagolt cukorka távozik eséssel az asztalról, hanem a szervezetünk egy vészreakcióját tapasztalhatjuk meg a vércukorszint kóros csökkenésekor.

Váratlanul fellépő gyengeség, remegés, izzadás, szívdobogás, a koncentrálóképesség hiánya, ingerültség kísérheti azt az állapotot, amelyet csak úgy nevezünk, hogy leesik a cukor. Ez a jelenség egészséges embereknél ugyanúgy jelentkezhet, mint akik cukorbetegségben szenvednek, de annak kialakulása és lefolyása más.

Az 1-es típusú cukorbetegek esetében előfordulhat az, hogy kevesebb mennyiségű étel fogyasztása mellett testmozgást is végzett, de az inzulinadagot a szokásnak megfelelően adagolta magának. Ebben az esetben ez a mennyiség túl sok, a vércukorszint leesik. Ezt az állapotot meg tudja előzni vagy legalábbis orvosolni tudja akkor, ha a kellemetlen tüneteket észlelve szőlőcukrot vesz magához, azonban van olyan, hogy minden előjel nélkül jelentkezik a vércukorszint csökkenése. A hipoglikémia miatti rosszullétet az 1-es típusú cukorbetegeknél lévő injekció beadásával lehet orvosolni.

A 2-es típusú cukorbetegség esetén hipoglikémiát a vércukorszintet csökkentő gyógyszer válthatja ki. Az alacsony vércukorszint fellépésekor szőlőcukrot kell adni a betegnek.

Akik a cukorbetegség valamelyik típusával élnek, jól tudják, hogy mennyire fontos a helyes táplálkozás, de főleg a kamaszkorban jellemző a gyerekekre, hogy reggeli nélkül indulnak iskolába és tanulás közben ájulnak ki a padból vagy tapasztalnak rosszullétet. Éppen emiatt olyan nagyon fontos a tartalmas és egészséges reggeli fogyasztása a gyerekek esetében is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegmozaik.co.hu | képek: pixabay.com)