Jump to content

Hideg zuhany

2020. 08. 20. 19:00

Ha valami nagyon hirtelenül, nem felkészülten ér, ráadásul a hatás nem is pozitív, arra azt szoktuk mondani, hogy hideg zuhanyként ért. Ez nem esik jól.

A rekkenő hőségben azonban vágyunk a kellemesen frissítő zuhanyra. Sőt, a hideg zuhany nemcsak nyáron van jó hatással ránk, hanem naponta, akár télen is lehet alkalmazni.

Amikor átfázva, a hidegből érkezünk a jó meleg otthonunkba, meg sem fordul a fejünkben az a gondolat, hogy zuhanyzáskor hideg vizet eresszünk magunkra, pedig jó hatással van az egész szervezetre. Még ha meleg vízzel is csurgatjuk le testünket, zárásként érdemes hidegre váltani, mert bár nem biztos, hogy éppen erre vágynál, de az elmével csodát tehet. A testet sokként ért hideg vizes zuhany pozitív visszacsatolással válaszolhat. Nemcsak a testet, de az elmét is eddzük ezzel. A hideg vizes zuhany még a depressziósokra is jó hatással van, ugyanis csökkenti a kortizol szintjét, amely egy stresszhormon. Ugyanakkor a szerotonin nevű boldogsághormon aránya növekedni kezd, ettől jobban érezzük magunkat.

A rendszeres sport is jó hatással van a testre, lélekre. Mielőtt mozgásba lendülnél, ne csak a bemelegítéssel foglalkozz, hanem zuhanyozz le hideg vízzel. A nyári melegben való testmozgást sokkal kellemesebb és könnyebb is elkezdeni lehűtött testtel. Sportolás után is kell a tisztálkodás.

A hideg zuhany is megteszi, de a jeges fürdő igazi csodát művelhet. Csökkenti a gyulladásveszélyt, kisebb az esély arra, hogy izomláz lépjen fel és persze lehűti a bőrt is. A jeges fürdő vagy a hideg zuhany még a fáradtságot is kiűzi a testből annak ellenére, hogy akár komolyabb sportolás után vagyunk.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegmozaik.co.hu | képek: pixabay.com)