Jump to content

Ha az annyi nem elég

2020. 09. 01. 19:00

Annyira sokszor halljuk, olvassuk, hogy a megfelelő folyadék pótlása az egészségünk megtartása érdekében nagyon fontos, arról viszont kevesebbet hallunk, hogy mi történik velünk, ha kevesebbet iszunk, mint kellene.

Azt biológia órán megtanultunk, hogy az emberi test nagyját a víz teszi ki, ezért is fontos az utánpótlás, de ha nem tesszük meg, akkor a szervezet működésében zavar állhat be. A napi minimum másfél, de inkább két liter víz a megfelelő mennyiség, ám még a figyelmeztetések ellenére is sokan elfelejtenek inni. A napi egy liter bevitt folyadék már kevés.

Ha kevesebb vizet, folyadékot fogyasztunk, mint kellene, azt az agyunk is megérzi. Az agyunk működését is befolyásolja a vízfogyasztás, mert ha kevesebbet iszunk, akkor nemcsak a kiszáradással kell szembenézni, de az elektrolitok hiánya miatt fejfájással, szédüléssel, egyensúlyi zavarokkal, a koncentráló képesség csökkenésével kell szembenézni.

A méregtelenítésben fontos szerepe van a vesének, de ha nem kap a test elegendő folyadékot, akkor a vese működésében is zavar léphet fel. Sőt a húgyhólyag és a húgycső problémájához is vezethet, valamint a fertőzések a húgyúti könnyebben megtalálnak. Amit pedig a legkevésbé sem szeretnénk hallani és olvasni, az elégtelen folyadékbevitel megnöveli a rák kialakulásának kockázatát is. Mint azt már írtuk, a vese méregtelenítő funkciót lát el, de ha a méreganyag nem tud távozni a szervezetből, akkor a benne lévő káros anyagok nem tudnak távozni és beindíthatja a rákos sejteket.

A nem elegendő folyadékbevitelre a test úgy reagál, hogy szűkíti az ereket, amelynek eredménye a magas vérnyomás. Hosszú távon nagyobb a kockázata a szív- és érrendszeri problémáknak.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegmozaik.co.hu | képek: pixabay.com)