Jump to content

Régi barátunk az alkohol

2020. 09. 24. 19:00

Azt az időszakot éljük, amikor a fertőtlenítés még nagyobb hangsúlyhoz jutott. Márpedig a háztartási szerekben a legtöbb otthon bővelkedik.

Annyira nem kellene meglepődnünk azon, hogy ebben a koronavírustól fenyegető világban a fertőtlenítőszerek sokkal inkább előtérbe kerülnek. Az otthonunkat is igyekszünk tisztán és kórokozóktól mentesen tartani, de most különösen ügyelnünk kell a személyes higiéniára.

Az alkohol hatását már régóta ismeri az ember, nemcsak bódítás céljából, hanem a gyógyításban is alkalmazták. A mostanában gyakran használt kézfertőtlenítők egy része is alkoholtartalmú.

Azt tudjuk, hogy az alkoholt már régóta használja az ember, de azt eddig nem is sejtették, hogy ez a kapcsolat ilyen régi. Egy Han dinasztia (Kr. e 206 – Kr.u. 25) korából származó, régészeti ásatás során megtalált bronzedény alján található anyagmaradványok között az alkohol is találtak. Az edény mérete alapján ivásra szolgált, így valószínűleg az alkoholt gyógyszerként fogyasztották. Belsőleg is fertőtlenít, gyulladást csökkent az alkohol, de külső használata is hasonlót eredményez. Nagyon picike mértékben az alkohol nem ártalmas az emberi szervezetre, sőt még jótékony hatása is tapasztalható, míg a nagyobb mértékű vagy folyamatos fogyasztása ártalmas.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegmozaik.co.hu | képek: pixabay.com)