Jump to content

A jó maszk mindent megold

2020. 11. 17. 19:00

Kötelező viseletünkké nőtte ki magát a védelmet is biztosító arcmaszk, de vannak dolgok, amelyeket érdemes tisztázni.

Kétségtelenül fontos kiegészítőnkké vált a maszk, amelyet annyira szigorúan viselnünk kell, hogy annak elmulasztása büntetést is vonhat maga után. A száj és az orr eltakarása azért fontos, hogy a terjedőben lévő koronavírust ne terjesszük, ne fertőződjünk meg.

Azonban az is tapasztalható, hogy aki egy kicsit is ért a szabáshoz, varráshoz, saját maga belekezdett maszkok gyártásába. A gyógyszertárakban, boltokban kapható egyszer használatos maszkok helyett most már inkább a többször használható darabok váltották le. Az igazság az, hogy ezek a maszkok nem védenek meg, kevésbé hatékonyak, vagyis a nagyon apró cseppeket nem képesek megszűrni, így ha fertőzött személlyel beszélgetünk, maszk viselése mellett is elkaphatjuk a kórt. Az otthoni készítésű és egyszer használható orvosi maszk viselése azért szükséges, hogy ha netán tünet nélkül, de bennünk lappang a vírus, akkor mi nem tudjuk a többieket így megfertőzni.

Az egyszer használható maszk elnevezésében is benne van, hogy egynél több alkalommal nem is szabadna viselni, de ugyanígy nem megoldás, ha az orrunk, szánk elé sálat, vagy a pulcsi nyakát húzzuk fel.

Ha nagyobb biztonságra játszunk, akkor nemcsak maszkot viselünk, de a távolságot is betartjuk. Ha a beszélgetőtársunk ugyanúgy visel maszkot, és a kellő távolságra vagyunk egymástól, nagyobb az esélye annak, hogy a fertőzést elkerüljük.

Ha megfázásos jellegű tüneteket észlelünk magunkon és a velünk egy háztartásban élőket szeretnénk megóvni, akkor a biztonság kedvéért akár otthon is lehet maszkot felvenni, holott ez amúgy nem lenne kötelező.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegmozaik.co.hu | képek: pixabay.com)