Jump to content

Védőoltással és anélkül

2021. 01. 26. 19:00

Feldobták a labdát és most az a kérdés, hogyan bánunk a lepattanóval. A koronavírus ellen való védekezésünk sok figyelmet elvesz tőlünk.

Nemcsak a vírustól tarthatunk, de kétségeink lehetnek az oltással szemben is. Hiába nem vagyunk oltásellenesek, mégis kétségeink támadnak, hogy egy nemrégiben megjelenő vírust hogyan lehetne egy ilyen gyorsan létrehozott szerrel megfékezni, mikor más betegségek esetében ez sokkal több időt jelent?

Abban az időben, amikor még nem léteztek védőoltások és a betegségek milliók életét követeltek, mit nem adtak volna azért, hogy valami ellenszert találjanak. Ma már abba a világban élünk, amikor kötelező védőoltásokkal igyekszünk elkerülni a bajt.

A vakcina valójában olyan oltóanyag, amely magát a vírust vagy annak genetikai kódját tartalmazza. Az így beadott injekció során lényegében megismertetik a szervezetet a vírussal. Ez a bemutatkozó azt segíti, hogy ha legközelebb a szervezetünkbe jut egy ilyen kórokozó, arra már megfelelően tudjon reagálni a test, azaz védekezzen ellene. Az még nem ismert, hogy a koronavírus elleni vakcina csak attól véd meg, hogy a betegség eluralkodjon rajtunk, vagy arra is megfelelő, hogy magunkon kívül mást is megóvjunk. Azonban minél többen olttatják be magukat, annál kisebb lesz annak az esélye, hogy mások is elkapják a kórt, így a vírus terjedése is megállítható, visszaszorítható.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegmozaik.co.hu | képek: pixabay.com)