Jump to content

Nincs tünet, nincs védettség?

2021. 04. 29. 19:00

Hazánkban a vakcinázottság annyira jól halad, hogy ennek köszönhetően tette lehetővé a magyar kormány a teraszok nyitását, a korlátozások enyhítését.

Mindez arra enged következtetni, hogy egyre nagyobb védelmet élvezhetünk a koronavírussal szemben. A Covid-19 elleni oltások során mindenki körében feltűntek olyan személyek, akik azt követően többféle tünetet tapasztaltak magukon. Fejfájás, láz, gyengeség, émelygés, az injekció helyének fájdalma a legáltalánosabb, oltás után tapasztalt jel. Ez talán némi aggályt keltett azokban, akik még az oltás előtt voltak.

Mi van akkor, ha valaki a vakcina felvétele után semmilyen hatást nem érez? Ebből azt a következtetést vonhatnánk le, hogy semmilyen immunválaszt nem ad a szervezet, vagyis értékelhetetlen a vakcina szerepe. Csakhogy ez nem így van. Senki se essen kétségbe azért, mert oltás után nem lett lázas, sőt semmilyen más tünetet sem tapasztalt magán. Sokak reagálnak hasonlóan, de ettől függetlenül a védettség így is kialakul a szervezetben. A magyarázat az, hogy mindenkinél máshogy működik az immunrendszer és ennek megfelelően reagál tünetekkel vagy a nélkül az injekció.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegmozaik.co.hu | képek: pixabay.com)