Jump to content

Tehetsz a kajakóma ellen

2021. 05. 25. 19:00

Egyre többször tapasztalod magadon azt, hogy egy kiadós ebéd vagy vacsora után nem sokkal szinte magától lecsukódik a szemed?

A kisbabák napirendjét az evés és az evés utáni alvás teszi ki életük első hónapjaiban. A felnőtt lét természetesen ettől nagyon különbözik, hiszen a munkahelyünkön töltjük a hétköznapjainkat.

Talán már téged is kapott el az a kellemetlen érzés, hogy a munkahelyen elfogyasztott ebéd után olyan mérhetetlen fáradtság tört rád, amellyel alig tudtál megküzdeni. Szokták ezt az állapotot kajakómaként is emlegetni. Amikor elfogyasztjuk az ebédet, már a rágással beindulnak az emésztés folyamatai. Ilyenkor a gyomoré és a belek lesz a főszerep, még a vér áramlása is másabb lesz. Az étkezés befejezése után lecsökken az agy oxigénellátása, jelentkezik az álmosság.

Azt is tapasztalhattad, hogy nem minden esetben jelentkezik az étkezés utáni álmosság, amely attól is függ, hogy mit eszel és persze, hogy mennyit. A gyomrot megterhelő étel a szempillákat is leragasztásra készteti. A magasabb szénhidrát tartalmú ételekre a test is reagál és több inzulint kezd terelni azért, hogy csökkenteni tudja a vércukorszintet. A sok szénhidrát ellen a szervezet több inzulint is termel, amely miatt fáradtság jelentkezik. Ahhoz, hogy a munkahelyen aktív és pörgős tudj maradni, érdemes arra törekedni, hogy a cukorfogyasztást minimalizáld. Arra is ügyelj, hogy ne legyen túlságosan gyomorterhelő az ebéded.

Nemcsak az étkezéssel tudod magad fitten tartani agyban, hanem a folyadékpótlással is. Sőt, ha az ebédidőbe beleilleszted a rövidke, friss levegőn történő mozgást, akkor visszanyerheted az erődet.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegmozaik.co.hu | képek: pixabay.com)