Jump to content

Mentesen egészségesebb?

2021. 06. 01. 19:00

A kávé egészségügyi hatásairól hosszasan lehetne beszélni. Annak vannak negatív és pozitív hatásai is, de kétségtelen, hogy egy csészényi naponta fogyasztott fekete semmilyen gondot nem okoz.

A mértékletesség az, ami fontos a kávéfogyasztás során. Az is bizonyos, hogy a negatív hatásokon túl számos pozitívuma is van a fekete fogyasztásának. Mi történik azzal, aki koffeinmentes változatban szeretne kávézni? Ártalmas-e vagy sem?

A koffeintmentes kávé úgy lesz azzá, hogy a pörköletlen kávébabokat vízzel és egyéb anyagokkal együtt gőzölik, vagy abban áztatják. A vegyi anyagok felgyorsítják annak folyamatát, hogy a koffein eltávozhasson. Az egyik anyag a metilén-klorid, amelyet koffeinmentesítés során használnak.

Azért, mert koffeinmentesnek nevezzük, azért még van benne koffein. Igaz, hogy kismértékű és márkánként változhat is annak mértéke.

Egy tanulmány szerint nincs káros hatása a koffeinmentes kávé fogyasztásának, de az biztos, hogy kis mennyiségű metilén-klorid is elegendő ahhoz, hogy kellemetlen tünetek jelentkezzenek. Koffeinmentesítás során azonban ez az érték maximum 0,001% lehet.

Jelenleg egyre inkább úgy tűnik, hogy a koffeinmentes fekete nemhogy káros, hanem az egészségre kedvező hatásokkal is rendelkezik.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegmozaik.co.hu | képek: pixabay.com)