Jump to content

Nehéz napokat élünk, figyeljünk magunkra, egymásra

2021. 06. 24. 19:00

Gyermekekre, krónikus betegekre, idősekre különösen veszélyes napok várnak most. A hőség kiszívja az ember erejét.

A gyermekek azonban különösen veszélyben vannak a hőség miatti kiszáradástól. Egy felnőtt esetében ilyen kánikula időszakban legalább 2-3 liter folyadék szükséges naponta. A legjobb mindenképp a csapvíz. Ne essünk abba a csapdába, hogy jéghideg folyadékot fogyasztunk, mert azzal csak plusz megterhelést jelent. A szobahőmérsékletű víz mellett nagyon jó lehet a gyógynövényekből készült tea, vagy a gyümölcstea is. Kerüljük az édes, szénsavas italok fogyasztását, mert plusz megterhelést jelent és még csak nem is jó szomjoltók.

Szülőként pedig gondoskodni kell arról, hogy mindig legyen víz, amivel a gyerkőcöt meg tudjuk kínálni. Az anyatejjel táplált csecsemő esetén nem szükséges a víz itatása, mert az anyatej minden fontos összetevőt tartalmaz. Gyermekek és idős személyek esetén különösen oda kell figyelni a folyadékfogyasztásra, mert esetükben a kiszáradás jelentkezhet.

Érdemes kerülni a tűző napot, főleg 11-16 óra között, a napégés, napszúrás és hőguta elkerülése érdekében. Az árnyékos, hűs helyiség enyhítést jelenthet a kínok tompítására. A hajnali vagy késő esti órákban érdemes az otthonunkat átszellőztetni, és már reggel árnyékoljuk be a helyiségeket.

Étkezésünkben is arra kell törekedni, hogy ne terheljük feleslegesen a szervezetünket, hiszen ilyen hőség idején amúgy is csökken az energiaszükséglet, így a bevitel is igazodhat hozzá.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegmozaik.co.hu | képek: pixabay.com)