Jump to content

Eltűnt, baj van?

2021. 08. 26. 19:00

A bőrrák kockázatával riogatnak, ezért óvatosságra intenek a napozással, szoláriumozással kapcsolatban.

A fenyegetés valós, egyre több a rosszindulatú bőrdaganat, amelyet a magas UV-sugárzás is okozhat. Az újonnan megjelenő, a növekvő felületű, a megváltozott színű anyajegyek vizsgálata mindenképp szükséges. Az anyajegyek azonban nemcsak feltűnhetnek a bőrünkön, hanem el is tűnhetnek, halványodhatnak. Akkor is megijedünk? Meg kell ijednünk?

Kevésbé gyakori, de mégis létező állapot, amikor egyes anyajegyek halványodni kezdenek és eltűnnek. Nem néhány napos változásról van szó, hanem ez egy folyamat. A melanocita sejtekből álló anyajegyek először kiemelkednek a bőr felületéből és később elhalványodhatnak, el is tűnhetnek.

Az anyajegyek eltűnését okozhatja hormonális változás. A várandóssággal ugyanis nemcsak újabb anyajegyek tűnhetnek fel, hanem akár el is múlhatnak.

Egy-egy sérülés, úgymint égés vagy horzsolás is hozzájárulhat ahhoz, hogy egy anyajegy eltűnjön a bőr felszínéről.

Sőt akár a természet is megoldhatja, hogy az anyajegyek legalább halványuljanak, még ha el nem is tűnnek. Némi átalakulást ugyanis lehet tapasztalni az anyajegyeken évekkel később.

Egy sérülésből adódó, az anyajegyet is ért trauma után, ha az anyajegy vérzik vagy sebes, mindenképp érdemes bőrgyógyásznak megmutatni. Az évek, évtizedek óta meglévő, de alakjában, méretésben, színében változást mutató anyajegyekre is ez érvényes.

Feltűnő és félelmetes akkor válhat az anyajegyek elhalványulása, eltűnése, ha nagyon gyorsan zajlik le, mert akkor akár a bőrrákot is sejtetheti.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegmozaik.co.hu | képek: pexels.com)