Jump to content

Mire jó a szauna? Mutatjuk a pozitív egészségügyi hatásait

2023. 05. 30. 14:25

Izzadáskor a szervezetből természetes úton távoznak méreganyagok, ezért a szaunázás jó hatással van a bőrre, edzi a szívet és az álmatlanságban szenvedők számára is előnyös. Az izomláz enyhítésében kellemes gyógymód, sőt, a sportolóknak a bemelegítésben is segíthet.

A rendszeres izzadás méregtelenít, a forró levegő kiválóan edzi az ereket, selymes bőrt eredményez, és lassítja az öregedési folyamatokat. Helyreállítja a vízháztartást, megnyugtatja a testet és a lelket, télen felmelegít, nyáron pedig szabályozza a verejtékezést.

A szaunát az északi népek feltehetően több ezer éve ismerik. A helyiség eredeti funkciója a tisztálkodás volt, de szüléshez és gyógyításhoz is használták. Az idősebb finn emberek még ma is elmondhatják magukról, hogy szaunában születtek. A szauna gyógyítás helyszínéül is szolgált, az orvos és a kuruzsló is ott gyógyított.

Egy nyugodt, alapos szaunázás nagyjából másfél órát vesz igénybe. Először ajánlatos lezuhanyozni, hogy eltávolítsuk a bőrünkről a szennyeződést. Az ajánlott hőmérséklet 70–90 Celsius-fokra tehető, de akár a 130 fokos meleget is elérheti. A jobb minőségű szaunákban a padokat több szinten helyezik el. Lent alacsonyabb a hőmérséklet, míg fent a legmelegebb. A kövekre locsolt vízből fejlődő forró gőz hatására sokkal melegebbnek érezzük a levegőt, miközben hőmérséklete változatlan. A szaunázást még kellemesebbé tehetik a dézsa vizébe kevert illatos olajok, mint amilyen a fenyő-, az eukaliptusz- vagy a mentaolaj.

Amikor már túl melegnek érezzük a levegőt, érdemes kimenni, és lehűteni magunkat sétával a szabadban vagy hideg vizes zuhanyozással, esetleg hideg vizes medencében, extrém esetben jégkútba merüléssel, északon lékben fürdéssel hűtik le magukat a szaunázók. Téves az a feltételezés, hogy a forró szauna után rögtön jéghideg merülőfürdőt kell venni. Ez a hirtelen összehúzódó erek miatt megterhelő a szervezet számára. A lehűlést a lábfejek meleg vizes áztatása követi, amivel helyreállítjuk a vérkeringést. A szaunába szárazra törölközve kell visszatérni, hogy a bőrön maradt párolgó, hűtő hatású víz ne hátráltassa az újabb izzadást. Szaunázás közben igyunk minél több folyadékot, de az alkoholos italok fogyasztását kerülni kell.

A szaunázás edzi a szívet, ugyanakkor a vérkeringési zavarokkal és szívpanaszokkal küzdőknek vigyázniuk kell. Izzadáskor a szervezetből természetes úton távoznak a méreganyagok, a szaunázás jó hatással van a bőrre, és az álmatlanságban szenvedőknek is előnyös. Az izomláz enyhítésében kellemes gyógymód, sőt, a sportolóknak a bemelegítésben is segíthet.

„Kismértékben orvosság, nagymértékben gyógyszer”

– vallják a szaunázásról északon. Finnországban ma is sokan receptre, orvosi előírásra szaunáznak. Azt tartják, hogy a hirtelen megnövő pára- és iontartalom serkentőleg hat az agyműködésre is.


A gőzfürdőt 35–40 Celsius-fokos hőmérsékletű, magas vízgőztartalmú gőzkamrákban végzik. Hatására a bőr pórusai kitágulnak, tisztulnak, fokozódik a faggyúmirigyek elválasztása, élénkebbé válik a vérkeringés, az izmok ellazulnak, és a légutak nyálkahártyájának hurutja is oldódik.

A gőzfürdőben rövid idő alatt erős izzadás lép fel, és a magas páratartalom miatt az izzadság nem tud elpárologni, ezért hőtorlódás következik be. Ez nagy megterhelés a szív és a vérkeringés számára, ezért még a teljesen egészségesek is csak 10–15 percig tartózkodhatnak a gőzkamrában. A gőzfürdőben felhevült testet langyos, majd hűs fürdőben fokozatosan kell lehűteni. Ezután legalább 30 perc pihenésre van szükség.

Hidegterápia

A hidegkamrában a szervezetre ható hidegsokk következtében csillapodnak a fájdalmak, és beindulnak az immunrendszer öngyógyító, gyulladáscsökkentő folyamatai. Elsősorban reuma, továbbá ízületi betegségek, krónikus ekcéma, pikkelysömör és sportsérülések esetén hatásos.

A teljestest-hidegterápia 3-4 percig tart. A terápia során a kamra kezelőrészlegében a levegő általában -100 és -110 °C közötti hőmérsékletű, ennek ellenére ez a hideg nem érezhető kellemetlennek, mert a levegő nagyon száraz, a bőrfelszín hőmérséklete megközelítőleg +5 fokosra csökken. Ez hozzájárul a gyorsabb izomregenerációhoz, valamint nyugtatja az idegrendszert is.

A hideg vizes fürdőzés pozitív hatásai

A hidegterápia alkalmazható magas vércukorszint ellen, a hideg hatására ugyanis gyorsan csökken a vércukorszint. A hideg víz hatással van a nyirokrendszerre is, ami befolyásolja az immunrendszert, így elősegíti, hogy a sejtek egészségesek és fittek maradjanak. Amikor a test hideg vízbe merül, a vérkeringés felgyorsul, hogy több energiát szállítson a szervekhez. Ezután a szív arra kényszerül, hogy hatékonyabban pumpáljon. A testünk több energiát igényel, mivel több hőt kell előállítania, ezért több kalóriát éget. Ennek a folyamatnak a rendszeres gyakorlása támogatja a vérkeringés egészségét.

A hideg víz csökkenti a károsodott szövetek hőmérsékletét és összehúzza az ereket. A hidegterápiának jótékony hatása van az erekre, a bőrre, valamint energikusabbá tesz. Erősítheti az immunrendszert, testileg-lelkileg frissítő hatású, sportolóknál és balettművészeknél segítheti a terhelés utáni regenerációt, csökkentheti a sérülésveszélyt, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő is.

(Forrás: egeszsegmozaik.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)