Futótűzként terjedt el az interneten egy videó, amelyben egy TikTok-felhasználó szűrőben öblítette át a nyers darált marhahúst főzés előtt. A furcsa tisztítási mód sok felhasználót megdöbbentett, többen nemtetszésüket fejezték ki az azóta már eltávolított videóval kapcsolatban.
Should you wash ground beef? Expert weighs in on the viral cooking method https://t.co/W3vp75WYNe
— Fox News (@FoxNews) March 27, 2023
„Nem hiszem, hogy érdemes megmosni. Ha megfőzöd, azzal elpusztulnak a baktériumok” – írta egy kommentelő.
Melanie Marcus szakács és dietetikus azonban kifejtette, hogy a húst nem érdemes megmosni főzés előtt.
„Amikor a mosás során a víz érintkezik a nyers hússal, szétterjedhet, ami olyan baktériumokat terjeszt a konyhában lévő más felületekre és eszközökre, mint az E. coli és a szalmonella”
– magyarázta a szakértő.
Tehát azzal, ha leöblítjük a nyers húst, csupán a fertőzés kockázatát növeljük, mivel a baktériumokat ez a módszer nem pusztítja el, viszont azok átkerülnek más felületekre, a mosogatóba, a konyhapultra vagy az edényekre. A hús előkészítésekor a baktériumok akár három méter távolságban is képesek elterjedni, ezért érdemes többször kezet mosni, és fertőtleníteni a pultot, amikor a konyhában sürgölődünk.
A szakértő hozzátette, hogy 60-62 fok felett a hő hatására elpusztulnak a baktériumok, ezért valójában a húsok megfelelő megfőzése elegendő az esetlegesen előforduló káros baktériumok eltávolításához.